Проект ДТЕК ЕСКО на ЦГЗК знизив витрати на електроенергію на 5,5 млн грн за рік

ДТЕК17 Травень 2018

Енергоефективні перетворювачі частоти за рік допомогли заощадити 52% електроенергії на роботі насосів Центрального ГЗК (ЦГЗК) Групи Метінвест. Устаткування було встановлено в рамках енергосервісного проекту з ДТЕК ЕСКО.

Проект ДТЕК ЕСКО на ЦГЗК знизив витрати на електроенергію на 5,5 млн грн за рік

ДТЕК ЕСКО спільно з Центральним ГЗК підвели підсумки року роботи першого енергосервісного проекту на підприємстві. У березні 2017 року на збагачувальній фабриці гірничодобувного підприємства ДТЕК ЕСКО профінансував і встановив «під ключ» 12 перетворювачів частоти виробництва швейцарської компанії ABB, які автоматично регулюють роботу електродвигунів. Тоді передбачалося, що ЕСКО-проект на 25% підвищить енергоефективність насосних агрегатів і заощадить комбінату 2 млн кВт·год або 3 млн грн. Однак, за рік роботи проекту його результати перевершили очікування.

За фактом річна економія електроенергії склала 52,3%, а в окремі місяці вона сягала 61%. Частотники за 12 місяців роботи заощадили 3,4 млн кВт∙год електроенергії (що еквівалентное 3 тис. тон викидів СО2) і зменшили витрати підприємства на електроенергію на 5,5 млн грн. Вища за прогнози економія дозволить завершити енергосервісний контракт на рік раніше. Після цього нове обладнання перейде у власність ЦГЗК.

«Енергосервіс як механізм фінансування та виконання енергоефективних заходів «під ключ» з гарантованим досягненням економії активно застосовується в світі вже більше 30 років. В Україні ця послуга тільки розвивається, тому частіше можна почути про гіпотетичні і прогнозні результати ЕСКО-проектів. Проект на ЦГЗК показує, яку фактичну вигоду підприємство-замовник отримало за рік. Цю економію і надійну роботу устаткування можна, що називається, помацати», – сказав директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

«На старті проекту ЦГЗК профінансував лише 20% вартості нового обладнання і робіт. Решта 80% проінвестував ДТЕК ЕСКО, який взяв на себе всі ризики успішності проекту. Досягнуту економію ми з ДТЕК ЕСКО ділимо в пропорції 20/80. Інвестиції ЦГЗК за рік вже окупилися. Подальша економія стає для нас, по суті, прибутком», – поділився генеральний директор Центрального гірничо-збагачувального комбінату Дмитро Шевчик.

«Перетворювачі частоти – це робот, який замінює людини і з застосуванням smart-технологій регулює роботу насосів в автоматичному режимі. Датчики підказують роботу, коли збільшити або зменшити обороти електродвигуна насоса, в залежності від завантаження виробничої лінії. І за рік цей робот жодного разу «не втомлювався» - незважаючи на сувору зиму і раптово холодну весну. Устаткування працювало справно, як швейцарський годинник», – розповів начальник відділу енергоменеджменту Центрального ГЗК Максим Стрілець.

В даний час ДТЕК ЕСКО і ЦГЗК реалізують ще два ЕСКО-проекту – заміну 7 електродвигунів на сучасні енергоефективні та установку 10 частотних перетворювачів на насосні агрегати. Аналогічні проекти з технічного переоснащення насосного обладнання на електростанціях і вугільних фабриках ДТЕК також демонструють економію від 35 до 60% електроенергії.

Читайте детально: https://dtek-esco.com/news/proekt-dtek-esko-na-tsgoke-snizil-raskhody-na-elektroenergiyu-na-55-mln-grn-za-god

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?