На 89% підвищена ефективність електроосвітлення на ДТЕК Запорізькій ТЕС

ДТЕК20 Грудня 2018

На ДТЕК Запорізькій ТЕС виконаний енергоефективний проект по модернізації системи освітлення турбінного відділення блоків 300, 325 МВт. Завдяки заміні старих ламп на 162 енергоефективних LED-світильника, на підприємстві поліпшені умови праці енергетиків і підвищена промислова безпека. Нова система освітлення на 89% ефективніше старих ламп розжарювання і ртутних світильників.

На 89% підвищена ефективність електроосвітлення на ДТЕК Запорізькій ТЕС

Проект модернізації профінансувала і виконала «під ключ» компанія ДТЕК ЕСКО. Крім світильників у формі «вуликів» зі спеціальними радіаторами, компанія замінила 2,4 км кабельної продукції, встановила нові розподільчі щитки освітлення, впровадила технічний облік електричної енергії, споживаної системою освітлення. А встановлені в рамках проекту сутінкові датчики дозволяють автоматично регулювати рівень освітленості в турбінному відділенні в залежності від рівня природного зовнішнього освітлення.

«Для даного проекту наші фахівці за допомогою спеціальних програм перепроектувати систему електроосвітлення, підібрали оптимальні моделі світильників, забезпечили їх монтаж і введення в експлуатацію. В результаті рівень освітленості в турбінному відділенні відповідає нормативам – 75-215 люкс, в залежності від ділянки. За рік нова система освітлення допоможе зберегти більше 500 тис. кВт∙г, або близько 900 тис. грн. витрат на освітлення», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

«З огляду на успішні результати пілотного проекту, ми плануємо встановити LED-освітлення на ВРП-150/330 кВ і в галереях стрічкових конвеєрів, забезпечивши можливість безпечного обслуговування обладнання транспортування вугілля і електроенергії», – розповів Руслан Шуджан, начальник електроцеху ДТЕК Запорізької ТЕС.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?