Енергоефективні «вулики» на Придніпровській ТЕС економлять 90% електроенергії і знижують викиди СО2

ДТЕК20 Листопада 2018

На ДТЕК Придніпровській ТЕС виконаний проект з модернізації стельового електроосвітлення машинного залу над чотирма турбінами. 130 нових LED-світильників у формі вуликів споживають на 90% менше електроенергії, ніж старі лампи розжарювання. За рік «вулики» заощадять 400 тис. кВт∙г або 785 тис. грн. Екологічний ефект – скорочення викидів СО2 на 380 тон на рік.

ДТЕК ЕСКО профінансував і виконала «під ключ» установку енергоефективних світильників, сутінкових датчиків, заміну 2,6 км кабельних мереж і щитових на умовах договору енергосервісу.

«Енергосервіс дозволив станції не витрачати свої кошти і сили на модернізацію освітлення. Нові світильники забезпечують необхідний рівень освітленості – 200 люкс, забезпечують комфорт для персоналу і підвищують промислову безпеку. Нові світильники довговічні і зможуть служити без заміни кілька років – більше 85 тис. годин», говорить директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Сергій Дегтяренко.

«Нові LED-світильники мають форму вуликів тому, що на них встановлені алюмінієві радіатори. У машинному залі ТЕС висока температура повітря 40-45 градусів. Щоб світильники не перегрівалися, а світлодіоди довше зберігали свої властивості і якість світлового потоку – радіатори їх охолоджують», поділився Юрій Мерінцов, начальник електроцеху ДТЕК Придніпровської ТЕС.

«Ми з особливою ретельністю підійшли до проекту, повністю перепроектувати систему освітлення на Придніпровській ТЕС, враховуючи особливості роботи підприємства і підвищені вимоги до промислової безпеки. Ми гарантували станції економію 85% електроенергії, але завдяки комплексному підходу та вдалому технічному рішенню економія досягає 90%. Всі роботи на висоті 25 метрів ми виконали за 3 тижні. Аналогічні проекти до кінця року ми плануємо виконати ще на 3 теплоелектростанціях ДТЕК Енерго», зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

ДТЕК ЕСКО вже реалізував понад 30 проектів з модернізації систем освітлення, насосних агрегатів, кліматичних систем, установці перетворювачів частоти на електростанціях, гірничорудних підприємствах, вугільних фабриках, модернізації систем опалення в садках і школах. Економія по проектам варіюється від 25% до 90%. Сума енергосервісних контрактів ДТЕК ЕСКО вже перевищує 400 млн. грн.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?