ДТЕК Дніпровські електромережі буде обстежувати лінії електропередачі за допомогою сучасних літальних платформ

ДТЕК19 червня 2018

ДТЕК Дніпровські електромережі першими в Україні обстежують лінії електропередач за допомогою сучасних літальних платформ (гелікоптерів). Вони допоможуть енергетикам завчасно визначати і вчасно усувати потенційно аварійні ділянки. Кінцева ціль — знизити аварійність мереж та покращити якість електропостачання для клієнтів. Пілотний проект буде запущено у Дніпропетровській області вже в червні-липні 2018 року. За його підсумками компанія прийме рішення стосовно можливості масштабування технології використання літальних платформ, у тому числі дронів, у всіх регіонах ліцензованої діяльності підприємств ДТЕК Мережі — Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях.

Під час обстеження ліній електромереж за допомогою літальних платформ використовується технологія фотограмметричного обстеження. За один день гелікоптер, оснащений інфрачервоними камерами, тепловізорами та сканерами, комплексно обстежує 200 км повітряних ліній електропередач (ЛЕП) 150 кВ міста Кам’янське, а також населених пунктів у Царичанському та Павлоградському районах Дніпропетровської області. Після опрацювання даних енергокомпанія отримає об’єктивну експертизу про стан ліній, точні координати опор, інформацію про зелені насадження, охоронні зони; фотографії кожного дефекту, який не завжди можна визначити з землі.

Окрім того, на відміну від стандартної технології обстеження ліній ремонтними бригадами, фотограмметричне обстеження дозволяє підвищити оперативність і точність інформації, не потребує вимкнення електроенергії у споживачів і не спричиняє побутових незручностей. Підрядником у проекті виступить польська компанія «Vimap».

«У Європі, наприклад, у Польщі та Швеції, технологія обстеження ліній електропередач за допомогою літальних платформ використовується вже більше п’яти років. В Україні вона буде використана вперше, а проект у Дніпропетровській області — пілотний для ДТЕК Мережі. Компанія і надалі планує впроваджувати цифрові технології та сучасні рішення в обслуговування мереж для того, щоб підвищити надійність мереж і якість своїх послуг з електропостачання для клієнтів», — прокоментував генеральний директор ДТЕК Мережі Іван Гелюх.

Крім об’єктивних даних про технічний стан високовольтних ЛЕП технологія дозволяє створювати просторову 3D-модель електричної мережі з розпізнаванням і кодифікацією всіх елементів обладнання, вимірюванням габаритів об’єкта та його точними географічними координатами. Компанія вивчить ці можливості для можливого використання в геоінформаційній системі (ГІС), над якою зараз працюють фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі в рамках спрощення процедур проектування та підключення до мереж.

ДТЕК Мережі продовжує системні зміни бізнесу в ході енергореформи, що проводиться в Україні для переходу ринку електроенергії до європейської моделі. Компанія має намір модернізувати електромережеве обладнання, покращити якість послуг і спростити процедуру підключення до мереж. Також у всіх підприємствах під управлінням компанії (ДТЕК Київські електромережі, ДТЕК Дніпровські електромережі і ДТЕК Донецькі електромережі) починають впроваджуватися нові сервіси і діджитал-технології для того, щоб надати клієнтам найбільш сучасні та зручні рішення.

Нагадаємо, новий Закон «Про ринок електричної енергії» передбачає, що до кінця 2018 року всі українські обленерго повинні будуть виділити функції генерації і поставки електроенергії, залишивши за собою виключно функцію з розподілу електричної енергії. Це загальносвітова практика і вимога Третього Енергетичного пакета ЄС, який забезпечує конкурентні умови роботи на ринку.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?