Офіційна заява ДТЕК щодо початку розслідування АМКУ

ДТЕК05 Жовтня 2019

Учора, 4 жовтня, на сайті «Економічна правда» було опубліковано інформацію про те, що Антимонопольним комітетом України прийнято розпорядження про початок розгляду справи за ознаками порушення компанією ДТЕК Західенерго законодавства про захист економічної конкуренції. Компанія ДТЕК вважає озвучені АМК України в розпорядженні висновки безпідставними.

Компанія є одним із найбільш послідовних прихильників впровадження в Україні вільного і конкурентного ринку електроенергії. На жаль, відкриття ринку відбулося з низкою обмежень: зберіглося адміністративне втручання у вигляді державного регулювання цін на біржових сегментах ринку, встановлено штучний розподіл ринку, відсутній повноцінний балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Все це є штучним адміністративним втручанням в конкуренцію на ринку.

Ці обмежувальні чинники впливають і на зону Бурштинського енергоострова, який де-факто є частиною єдиної європейської енергосистеми.

Міждержавний перетин в Бурштинському острові з країнами ЄС – Словаччиною, Угорщиною та Румунією – становить 1050 МВт потужності. Можливості імпорту електроенергії нічим не обмежено за умови забезпечення державою реальних ринкових умов роботи.

ДТЕК максимально сприятиме розслідуванню Антимонопольного комітету. Ми впевнені, що його результати стануть підставою для рекомендацій державним регуляторним органам і органам виконавчої та законодавчої влади щодо реалізації взятих на себе зобов'язань і завершення реформи ринку електроенергії, зняття адміністративних перешкод для розвитку конкуренції на ньому.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?