ДТЕК готовий до запуску ринку електроенергії з 1 липня

ДТЕК15 Травень 2019

Впровадження нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року є умовою для розвитку економіки України. Висока готовність нормативної бази та інфраструктури дає впевненість, що ринок можливо запустити у передбачений законодавством термін. Відповідну позицію ДТЕК виклав у відповіді на запит голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського.

Як говориться у листі, на цей момент уже прийнято близько 89% всієї нормативної бази (39 актів), решта (5 актів) – на фінальній стадії затвердження. Рівень готовності інфраструктури, необхідної для впровадження нового ринку, сягає більше 90%.

Для успішного старту нового ринку електроенергії необхідні такі дії:

• Прийняття постанови Кабінету Міністрів щодо PSO (послуги загальносуспільного інтересу) по населенню на відновлювальні джерела електроенергії
  • Закінчення юридичного створення оператору ринку та гарантованого покупця
  • Прийняття рішення щодо подовження діючого формату комерційного обліку електроенергії
  • Прийняття рішення щодо введення тимчасових заходів спрощення торгових операцій на ринку, так званого режиму «safe mode»

У листі ДТЕК наведено розрахунки експертів, які є в публічному доступі. Вони свідчать про такий економічний ефект від запуску нового ринку:

• Залучення біля $43 млрд інвестицій в електроенергетику України
  • Створення 100 тис. кваліфікованих робочих місць
  • Додатковий приріст реального ВВП України щорічно на 0,3% (орієнтовно $5 млрд)
  • Додаткові щорічні надходження до державного бюджету $0,8-1,5 млрд у вигляді податків
  • Додаткові доходи населення України у сумі до $18 млрд за рахунок зростання економіки та створення нових робочих місць

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?