ДТЕК ЕСКО допоміг Курахівській ЦЗФ заощадити 30% електроенергії на роботі насоса

ДТЕК03 Липень 2018

ДТЕК ЕСКО технічно переоснастив насос транспортної води на ДТЕК Курахівській ЦЗФ. Тепер ЦЗФ економить понад 30% електроенергії на його роботі. За рік очікувана економія складе більше 250 тис. кВт·г або 500 тис. грн. За п'ять місяців роботи нове обладнання вже заощадило підприємству 200 тис. грн. витрат на електроенергію. Проект профінансувала і виконала «під ключ» компанія ДТЕК ЕСКО.

Переоснащений насосний агрегат забезпечує подачу транспортної води на ділянку грохотів, де відбувається дешламація рядового вугілля. Для управління електродвигуном насоса фахівці ДТЕК ЕСКО встановили перетворювач частоти потужністю 160 кВт, а також датчики тиску, рівня і контролер для забезпечення автоматизованого режиму роботи частотного приводу. Нове обладнання забезпечує оптимальний режим роботи насоса, захищає від гідроударів і підвищує надійність технологічного процесу зі збагачення вугілля.

«Завдяки датчикам рівня і тиску контролер в автоматичному режимі визначає оптимальний режим роботи електродвигуна насоса і регулює його потужність за допомогою перетворювача частоти. У підсумку: немає необхідності регулювати продуктивність вручну за допомогою засувок, а також не витрачається зайва електроенергія. Крім того, в ході проекту встановлена ​​індивідуальна система обліку споживаної насосним агрегатом електроенергії і зручна панель управління в диспетчерській. Ефект з економії електроенергії виявився навіть на 10% краще, ніж очікувалося», – розповів директор Курахівської ЦЗФ Юрій Долбієв.

Проект розробили співробітники ЦЗФ, коли проходили навчання в ДТЕК ЕСКО за програмою «Основи системи енергоменеджменту та енергоаудиту ЦЗФ». «Як« домашнього завдання »ми виконали експрес-енергоаудит нашої ЦЗФ, розробили перелік енергозберігаючих заходів, включаючи даний проект. А ДТЕК ЕСКО допоміг нам його втілити в життя за допомогою механізму енергосервісу», – розповів головний технолог Олександр Копарев.

«ДТЕК ЕСКО як інвестор профінансував 100% вартості проекту і реалізував його« під ключ »: розробив технічне рішення, вибрав і забезпечив поставку обладнання, виконав монтаж і введення в експлуатацію. Досягнута економія буде розподілена між ДТЕК ЕСКО і Курахівської ЦЗФ. Після закінчення терміну дії договору 100% економії і обладнання перейдуть до ЦЗФ», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?