АМКУ не виявив зловживання ринковим становищем групи ДТЕК

ДТЕК28 Грудня 2018

В результаті трирічного розслідування АМКУ не виявив зловживання ринковим становищем групи ДТЕК.

Звіт АМКУ зафіксував такі роз'яснення, що знімають будь-які спекуляції на тему зловживання ринковою часткою:

1. У 2015-2017 роках частка групи ДТЕК у виробництві електроенергії не перевищувала 26%.

2. У поточній моделі ринку обсяги відпуску електроенергії встановлює Міністерство енергетики та вугільної промисловості, диспетчеризацію здійснює державне підприємство «Укренерго», єдиним покупцем виступає державне підприємство «Енергоринок», а ціни встановлює НКРЕКП.

«Ринкова влада Групи компаній ДТЕК (як і будь-яких інших учасників ринку генерації електричної енергії) у чинній моделі ОРЕ не може бути реалізована внаслідок існуючих адміністративних обмежень», - наголошується в звіті АМКУ.

Компанія вітає об'єктивність розслідування, прозорість діалогу всіх учасників, глибину залучення українських та міжнародних експертів, широку публічну дискусію, яка супроводжувала процес.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко: «Група ДТЕК завжди неухильно дотримується українського та міжнародного законодавства, що в черговий раз підтверджено в звіті Антимонопольного Комітету України. Компанія залишається найбільшим вітчизняним інвестором в економіку країни. Ми віримо в швидке завершення реформування енергетичної галузі відповідно до європейських правил і норм, що дасть новий імпульс економічному розвитку України ».

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК