меню

Трансформація корпоративного університету в навчальну екосистему для всіх: досвід Academy DTEK

На початку створення Academy DTEK працювала у напрямку розвитку лідерського потенціалу, але  останні три роки корпоративний університет вийшов на відкритий ринок і почав говорити про готовність ділитись експертизою.

«Наразі вже є компанії, які нам довіряють і приходять до нас навчатись, тому що ми можемо поділитись практичними знаннями, які спрацювали у нас. Академія фактично зростала всередині бізнесу, тому ми знаємо актуальні потреби і можемо реагувати на сучасні запити щодо навчання», – розповідає Валерія Заболотна.

В 2020 році Academy DTEK вирішила відокремитись від ДТЕК в окрему освітню екосистему, яка не лише орієнтована на альма-матер, а є освітнім партнером на все життя для всіх бажаючих.

Наразі Academy DTEK працює за концепцію D.Talent. Вона включає три головні складові. Перша – розвиток управлінського потенціалу. Він стосується не лише топ-менеджерів, а й будь кого, хто заходить в проекти та приймає на себе відповідальність за продукт або стає тімлідом. Друга – розвиток інноваційного та клієнтоорінтованого потенціалу. Третя – розвиток лідерського потенціалу. Це своєрідна спроба винирнути з операційної діяльності та подивитись на дотичні індустрії, сформувати розуміння, куди рухається світ.

«Створення навчальної екосистеми, персоналізація та індивідуалізація навчання змушує нас шукати нові формати навчання. Ми запускаємо інтерактивний курс «Зі швидкістю світла», який стосується системного мислення і проектної діяльності. В рамках цього формату в залежності від того, яке рішення ви обираєте на тому чи іншому етапі, сюжет програми змінюється», –  розповідає Валерія Заболотна.

В рамках розвитку робітничих професій Academy DTEK приділяє серйозну увагу дуальному навчанню. Наразі співпраця у цьому напрямку триває з 10 вищими навчальними закладами.

«Ми починаємо співпрацю вже на 1 курсі як майданчик для напрацювання актуальних навичок та реалізації можливостей, занурення в процеси підприємства та корпоративну культуру. Ми маємо законодавчо затверджену можливість підвищувати людей, які ще не мають саме диплому. Тому ті, хто з першого курсу працюють у нас на підприємствах, вже на 4-5 курс можуть займати посади інженерно-технічних робітників», –  розповідає Валерія Заболотна.

За час роботи Academy DTEK було розроблено 58 професійних стандартів та більше 50 актуалізовано згідно сучасних освітніх тенденцій.

За словами Валерії Заболотної, на певному етапі співпраці з навчальними закладами прийшло розуміння, що велика кількість професійних стандартів застаріває. Тому Academy DTEK долучилась до розробки нових стандартів і актуалізації поточних, які передаються Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на затвердження. Це дозволяє ВИШам навчати студентів згідно найкращих світових стандартів.

«Ми розуміємо, що шкільна та професійно-технічна освіта повинна змінюватись. Ми також розуміємо, що навчатись потрібно протягом всього життя. І саме Academy DTEK може стати освітнім lifelong партнером для кожного», – резюмувала Валерія Заболотна.