Карантин на виробництві: як захистити співробітників від вірусу і не закрити підприємство

ДТЕК11 Травень 2020

Уже майже місяць всі енергетики теплоелектростанцій ДТЕК працюють «у капсулах». ТЕС - підприємства стратегічної важливості, які забезпечують життєдіяльність країни. Тому вони мають постійно працювати. Щоб захистити персонал від вірусу і забезпечити безперервну, надійну роботу теплоелектростанції, ми перейшли в режим суворої ізоляції. Співробітники підтримали це непросте рішення, і тепер вони працюють і живуть на виробництві.

Для нас це новий досвід, і розуміючи, що багато промислових підприємств мають продовжувати працювати, я хочу поділитися тим, як ми це робили.

1. Найпершим кроком у організації капсульної роботи було формування необхідної кількості персоналу. Це - той мінімум, який забезпечує надійну роботу ТЕС.

Найголовніше - визначитися з тим, хто будуть ці люди «в капсулі». Наші критерії були такими: висока мотивація (добровольці); професіоналізм і досвід; взаємозамінність; характер - тому що жити в ізоляції непросто.

Розпорядок дня в ізоляції безпосередньо залежить від робочих змін. Така специфіка роботи нашого підприємства.

2. Побут і здоров'я - щоб створити необхідні умови для перебування персоналу в ізольованому режимі, ми організували триразове харчування, обладнали робочі кабінети спальними місцями. Обов'язкова умова - перебування на території ТЕС кваліфікованих медпрацівників.

Перед тим, як піти на робоче місце, обов'язковий візит до медпункту. Медики мають переконатися, що з тиском, температурою і зі здоров'ям у людей в ізоляції все в нормі. А далі все в звичайному режимі - робота, обід, вечеря, відпочинок і дозвілля на вибір.

3. Харчування. У нас на підприємстві є їдальня, і кухарі теж віднесені до вирішального персоналу. Регулярно постачальники доставляють продукти на центральну прохідну, де їх приймають співробітники їдальні або відділу закупівель під контролем департаменту охорони праці. Обов'язково всі поверхні товарів проходять дезінфекцію спеціальним розчином, і лише потім продукти і товари потрапляють на територію станції.

Всі співробітники забезпечені повноцінним гарячим триразовим харчуванням за рахунок компанії. Кожен день в раціоні є м'ясо, молочні продукти - ряжанка, кефір, твердий сир. Також люди отримують порцію вітамінів у вигляді фруктів і соків. Порції не маленькі, за бажанням є добавка.

4. Дозвілля - теж наша відповідальність. Вільний час співробітників в ізоляції ми намагалися організовувати, виходячи з побажань людей. Брали до уваги їх захоплення та хобі. Тому у нас на станції - тенісні столи, спортивний куточок з тренажерами, гирями і гантелями, тренажерами; нарди для любителів продумати ходи. На території - тимчасове поле з футбольними воротами. ТЕС стоїть на воді, так що бажаючі можуть сходити на риболовлю. Також був підключений посилений WI-FI - люди мають доступ до соцмереж, до перегляду фільмів. На цих вихідних, наприклад, провели тенісний турнір між цехами, а в неділю відбувся онлайн брейн-ринг між станціями.

5. Складнощі. Найскладнішим в ізоляції для колективу і для мене особисто і є самоізоляція. Як би добре ви не підготувалися - морально це не так просто, як може здатися. У всіх у нас є сім'ї, рідні та близькі, за якими ми сильно сумуємо. Яким ми теж потрібні вдома.

Друга сторона медалі - капсульний режим на виробництві залишає мало можливостей, щоб побути в тиші наодинці з собою. І багатьом без цього важко.

Побути на самоті можна, прогулявшись по території. Але не скрізь. У нас режимне підприємство, і гуляти, щоб не створювати загрозливих ситуацій, можна тільки за затвердженим безпечним маршрутом.

6. Рекомендації по організації капсульного режиму. Перше - не варто боятися, тільки чіткі і продумані дії, зрозумілі своєчасні комунікації.

Друге - в цей період необхідна оперативна і згуртована робота команди. Одна людина, навіть якщо вона супер-фахівець, все передбачити і про все подумати не зможе.

Третє - обов'язково спостерігати за здоров'ям співробітників, придбати маски, рукавички, дезінфектори, а також забезпечити харчування повноцінним раціоном.

Четверте - організувати дозвілля в міру своїх сил і можливостей. В ізоляції його багато не буває.

П'яте - залишатися завжди людьми. Просте людське спілкування, не як керівник з підлеглим, а просто розмова по душам, допомагає зрозуміти і впоратися з багатьма ситуаціями.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК