ДТЕК завершив поділ постачання та розподілу електроенергії

ДТЕК11 лютий 2019

ДТЕК у рамках реформи ринку електроенергії, в терміни та у відповідності до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» завершив поділ (анбандлінг) функцій постачання та розподілу електроенергії. Правонаступниками колишніх обленерго стали оператори системи розподілу (ОСР), також створені юридичні особи, які здійснюватимуть виключно постачання електроенергії. Для стратегічного управління кожним із напрямків бізнесу та забезпечення незалежності прийняття управлінських рішень в структурі Групи ДТЕК створені операційні компанії.

Внаслідок анбандлінга на базі ПАТ «Київенерго», ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» і ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» створені ОСР ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» і АТ «ДТЕК Донецькі електромережі». Незалежно від них почали роботу три компанії-постачальника: ТОВ «Київські енергетичні послуги», ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги», ТОВ «Донецькі енергетичні послуги».

Стратегічне управління створеними ОСР, а також ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» та ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» буде здійснювати операційний холдинг ТОВ «ДТЕК Мережі».

Компанії-постачальники електроенергії в Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях, відповідно до перехідних положень закону, на дворічний період наділені функцією постачальників універсальної послуги, яка передбачає гарантоване постачання електроенергії за встановленим тарифом побутовим, малим непобутовим споживачам, бюджетним установам, а також іншим споживачам з договірною потужністю до 150 кВт. Для координації роботи компаній-постачальників створений незалежний операційний холдинг D.Solutions (ТОВ «Д.Солюшнс»).

Також створена компанія D.Trading (ТОВ «Д.Трейдінг»), яка буде відповідати за розвиток оптової торгівлі енергоресурсами в Україні та на зовнішніх енергоринках, працювати з великими клієнтами і в цілому управляти ринковим портфелем ДТЕК.

«ДТЕК активно підтримує реформу ринку електроенергії. Прозорий, зрозумілий ринок необхідний для припливу інвестицій в українську енергетику, а значить - зміцнення її енергетичної незалежності. Ми одними з перших завершили процедуру анбандлінга – відділення бізнесу розподілу електроенергії від бізнесів постачання та генерації. Це дозволило трейдинговому напрямку вийти на ринки нових для нас регіонів, залучити нових клієнтів і підготуватися до старту роботи вільного оптового ринку електроенергії. Постачальники отримали можливість створення клієнтського бізнесу європейського рівня. У свою чергу оператори системи розподілу сконцентрувалися на підвищенні безпеки та якості роботи мереж. Пріоритетом для всіх бізнесів у ході реформи стане впровадження інновацій та підвищення якості сервісів, перші результати українці зможуть побачити вже у 2019 році», – резюмував генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?