5 січня генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко взяв участь у міжнародній онлайн-дискусії «Працюємо з колес? Боротьба за виправлення ситуації в енергетичному секторі України» (“Running on fumes? The fight to fix Ukraine’s energy sector”), організованої Atlantic Council. Цьогоріч головна тема дискусії – енергетична безпека, адже енергетична криза в Європі стала приводом для тиску на континент в цілому, і Україну зокрема. Україна може знизити цей тиск та досягти енергетичної незалежності за умови прогресу в реформуванні галузі, синхронізації з європейською енергосистемою, підтримки газодобувної галузі для забезпечення енергетичного переходу та розвитку зеленої енергетики для декарбонізації України як частини Європи.

Максим Тимченко, конференция, ZOOM, Atlantic Council

«Енергетична безпека України напряму залежить від завершення реформи ринку, синхронізації національної енергосистеми з європейською та прогресу в декарбонізації. Україна повинна скористатися унікальною можливістю стати лідером із декарбонізації Східної Європи, підтримати світові тренди на шляху до енергетичного переходу. На рівні держави вкрай важливо створити прозорі умови для залучення інвестицій,  які потрібні для реформування енергетики, і сумлінно виконувати зобов’язання перед інвесторами. Важливо забезпечити розвиток зеленої генерації і стабільний внутрішній видобуток газу, який є одним із ключових елементів енергобезпеки. Дерегуляція газової промисловості України є фундаментальною для зростання внутрішнього видобутку газу з метою досягнення енергетичної незалежності», – зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Також спікерами онлайн-дискусії стали старший науковий співробітник Стокгольмського форуму вільного світу Андерс Ослунд, заступник помічника секретаря Бюро з питань Європи та Євразії Державного департаменту США Робін Данніган та радник генерального директора НАК «Нафтогаз України» з міжнародних відносин Світлана Заліщук. Модерував онлайн-дискусію старший директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Хербст.

Ключовими темами експертних обговорень стали прозорість енергетичного сектору, низький рівень прогресу українського уряду у виконанні зобов’язань щодо декарбонізації економіки, включно з низькими темпами оновлення електромереж, завершення реформ енергоринку, проблемна підготовка України до опалювального періоду на фоні європейської енергетичної кризи та збільшення кількості російських військ на кордонах України, що підвищило ризики загроз енергетичній безпеці країни.

Atlantic Council — це американський аналітичний центр, заснований у 1961 році, який є форумом для політичних, ділових та інтелектуальних міжнародних лідерів.