Заява ДТЕК щодо повідомлення про підозру співробітникам компанії

ДТЕК08 серпня 2019

Від Національного антикорупційного бюро на адресу ДТЕК надійшло письмове повідомлення про підозру співробітникам компанії. ДТЕК вважає, що жодної обґрунтованої причини для подібних слідчих дій немає, а підозри слідства безпідставні.

Порядок, щодо якого мають претензії слідчі органи, визначив прозорі правила роботи на оптовому ринку електричної енергії, які раніше були відсутні, а рішення щодо правил роботи на якому приймалися державними органами суб’єктивно.

Доцільність використання принципу імпортного паритету та відповідність методики ціноутворення на енергетичне вугілля в Україні практикам європейських держав була підтверджена численними міжнародними експертизами, результати яких мають бути враховані. Зокрема, експерти підтверджують коректність застосування принципу імпортного паритету, прив’язку цін на енергетичне вугілля в Україні до європейських індексів, коректність включення витрат на логістику тощо. Дослідження показують відсутність надприбутків як у вугільному секторі, так і для української теплової генерації.

Використання принципу імпортного паритету при встановленні цін на енергоносії – вимога МВФ та інших кредиторів України. Але, на відміну від стрімкого зростання цін на газ, тарифи на електроенергію для населення незмінно залишаються найнижчими в Європі.

ДТЕК працює в рамках законодавчого поля України та дотримується міжнародних стандартів з комплаєнс-етики. Компанія – найбільший інвестор, платник податків та роботодавець України. У 2018 році капітальні інвестиції ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 26 млрд грн. Тільки у вугільну галузь за весь час існування компанія інвестувала 3,5 млрд доларів, що дозволило збільшити видобуток вугілля більше ніж в 2 рази, забезпечити генерацію українським вугіллям та уникнути відключень електроенергії.

Співробітники ДТЕК надали НАБУ необхідні документи та відповіли на запитання. Наразі готові допомогти детективам розібратися у  складних процесах, результатах експертиз міжнародних компаній та встановити відповідність дій українських енергетиків сучасним світовим практикам.

Під час взаємодії з державними органами співробітники ДТЕК завжди дотримувались норм ділової етики. Компанія брала активну участь у запровадженні реформи на ринку електричної енергії задля встановлення рівних та прозорих правил роботи для всіх учасників. Звинувачення слідчого органу щодо некоректної поведінки співробітників ДТЕК під час взаємодії з державними органами влади ми вважаємо безпідставними та необґрунтованими. Компанія буде вживати всіх законних заходів щодо захисту честі та гідності співробітників ДТЕК.

В компанії наголошують на необхідності всебічного і об’єктивного розслідування, яке, врешті, припинить спекуляції навколо методики ціноутворення на енергетичне вугілля.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?