ДТЕК виступає за справедливу вугільну трансформацію на шляху до вуглецевої нейтральності

ДТЕК16 червня 2020

Досягнення вуглецевої нейтральності до 2040 року за рахунок трансформації портфеля генеруючих потужностей - одна із стратегічних цілей Групи ДТЕК. Про це розповів генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук під час виступу на 20-му Саміті лідерів Глобального договору ООН.

Загальносвітовий тренд декарбонізації економіки формує нову реальність і змушує енергетичні компанії коригувати свої стратегії і переглядати портфель активів. Заміщення високовуглецевої генерації на низьковуглецеву істотно відіб'ється на економіці і соціальному середовищі регіонів, де працюють вугільні підприємства ДТЕК. Для мінімізації негативних наслідків повинна бути реалізована програма справедливої ​​соціально-економічної трансформації вугільних регіонів (Just Transition).

«В Україні понад 250 тисяч людей, які залежать від роботи вугільної галузі. Це не тільки співробітники підприємств, а й жителі мономіст, де працюють шахти. У ДТЕК Енерго працює більше 30 тисяч шахтарів. Наше завдання, як відповідального роботодавця, сприяти появі нових робочих місць і забезпечувати трансформацію регіонів на локальному, національному та міжнародному рівнях. Тому з 2018 року ми є активним учасником Європейської платформи за справедливу вугільну трансформацію», - розповів Дмитро Сахарук.

ДТЕК разом з європейськими експертами працює над пілотним проектом трансформації в Добропіллі, де працюють вуглевидобувні підприємства компанії.

«У нас вже є напрацювання з водопостачання та опалення в Добропіллі, але наша головна задача - розробити комплексний підхід по трансформації у співпраці з регіональною та національною владою. Роль ДТЕК - експертиза і ресурси, щоб закласти фундамент для справедливої ​​трансформації. Роль держави - розробити регуляторні ініціативи і механізми для забезпечення цього справедливого переходу», - зазначив генеральний директор ДТЕК Енерго.

Україна стала активним учасником процесу трансформації вугільних регіонів і позначила це, як одне з пріоритетних завдань на шляху до вуглецевої нейтральності. Український уряд створив Координаційний центр трансформації вугільної промисловості, а Європейська комісія разом c міжнародними фінансовими інститутами фіналізують програму вугільної трансформації для Західних Балкан і України, яка надасть експертні знання та підтримку країн в перехідний період.

Нагадаємо, ДТЕК з 2007 року є учасником Глобального договору ООН і в своїй діяльності керується Цілями сталого розвитку ГД ООН. 12 цілей ООН інтегровані в довгострокову стратегію і визначають інвестиційні пріоритети Групи ДТЕК.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК