Стартував другий потік флагманської програми «Energy of Innovation: Executive MBA» від Academy DTEK. Перший модуль пройшов з 4 по 7 листопада у змішаному форматі(так званий liquid learning – коли частина викладачів і учасників в аудиторії, а інша – по ту сторону екрану). Це були 4 дні, насичені знаннями, емоціями, інсайтами і рефлексіями: 34 керівників-учасників надихнулись на пошук блакитних океанів і реалізацію проривних проектів.

Ключова ціль модулю — дати розуміння напрямків сучасних трендів в економіці й бізнесі, сформувати позитивне відношення до змін, що відбуваються навколо, як можливостей, та показати варіанти створення проривних інновацій шляхом неруйнівної творчості.

Перший день модулю розпочав виконавчий директор ДТЕК, генеральний директор ДТЕК Енерго, Дмитро Сахарук, заглибивши учасників у тренди і виклики енергетичної галузі. Дмитро наголосив на тому, що процеси 3Д: декарбонізації, діджиталізації і децентралізації, є неминучими у трансформації і компанії, і всієї галузі в цілому, а слідування стратегії сталого розвитку та принципам ESG є важливою частиною розвитку ДТЕК. Павло Лівертовський, заступник директора зі стратегії і фінансів ДТЕК, у свою чергу детальніше сконцентрувався на стратегії компанії загалом, кожного бізнесу зокрема та драйверах їх росту.

Як сказав один з ключових теоретиків менеджменту і видатний бізнес мислитель ХХ століття Пітер Друкер «Культура з‘їдає стратегію на сніданок», а яка культура не з’їсть хорошу стратегію на сніданок? Про це, а також про стратегію і бізнес-модель як інструменти створення цінності, матрицю цінностей, управління створенням цінності та введення в стратегічну опціональність і культуру результативного менеджменту говорили з професором Владиславом Білошапка, доктором економічних наук і автором сучасної теорії управлінської результативності.

Постійна боротьба за різноманітні ресурси породжує конкуренцію, а та, в свою чергу, є головним рушієм прогресу. Для забезпечення ефективної боротьби, компанія повинна здійснити ретельний аналіз конкурентів, аналіз своїх сильних та слабких сторін, виділити власні конкурентні переваги й розробити план дій для перемоги на ринку. Таким чином, перед компанією постає питання створення конкурентної стратегії. Актуальними кейсами таких стратегій з учасниками поділились справжні практики з бізнесу:

• Дмитро Борисов, відомий український ресторатор, засновник та власник мережі «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова», що нараховує більше 50 закладів.
  • Марина Авдеева, співвласник страхової компанії «Арсенал страхування».

А доктор економічних наук та професор Львівського університету, політичний діяч і економіст, Віктор Пинзеник занурив учасників в особливості української економіки, «світлофори» її поведінки та окремих бізнес-суб‘єктів. Віктор поділився власними думками стосовно співпраці бізнесу і держави та ролі підприємця як рушійної сили розвитку і трансформацій.

Останній день модулю був присвячений інноваціям в бізнесі і розпочали його з дискусії про суть інновації. Так, професор INSEAD Ендрю Шипілов на прикладі двох типів інновацій – sustaining and disruptive у бізнесі, порівняв їх з музичним концертом і оркестром та показав, хто є клієнтом, яка роль дирижера і де в обох випадках інновації.

Про синергію інноваційних підходів нової економіки і урбаністики, сучасного мистецтва і освіти та концепцію Impact Investment розказала операційна директорка Promprylad.Renovation Аліна Токмиленко. Яскравим прикладом організації блакитного океану в Україні є Українська Академія Лідерства, адже «Ціннісні інновації покликані розширювати поле зору, створювати нові ринки, а не конкурувати у наявних. Основою для такої роботи є людяність, упевненість та творча компетенція, адже цінності - є інструментом консолідації суспільства» - розказав Роман Тичківський, CEO Академії.

”Врешті-решт, інновації - це перш за все люди, а не технології” - підсумував Емануеле Вольпе, директор DTEK Innovations. Емануеле розповів, чому ми вважаємо ДТЕК інноваційною компанією, чи є інновації елементом психології і як ми можемо вплинути на те, щоб починаючи з компанії робити інноваційною Україну.

Завершився перший модуль програми «Energy of Innovation» командним обговоренням інноваційних проектів для бізнесу і рефлексією разом з ректором Академії ДТЕК Валерією Заболотною і керівником довгострокових програм розвитку Академії ДТЕК Мар‘яною Хоміцькою.

«Energy of Innovation» - практична EMBA-програма управлінського рівня Academy DTEK. Програма націлена на розвиток керівників вищого рівня через планування та впровадження стратегічних проривних проектів. Вона складається з 10-ти модулів, поєднаних у блоки, після яких відбуваються рефлексії з виїзними модулями та міжнародним туром. Більше програму - https://emba.academydtek.com/