Україна взяла на себе амбітну кліматичну ціль — до 2030 року знизити викиди СО2 на 65 % від рівня 1990 року. Досягти цієї цілі можливо лише за умови стратегічного підходу до трансформації енергетики та надання гарантій для залучення довгих системних інвестицій у будівництво нових потужностей ВДЕ.

Про це говорив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук під час «Діалогу з декарбонізації бізнесу», організовуваному Посольством Великої Британії в Україні та Офісом Національної інвестиційної ради.

«Аби Україна досягла амбітної цілі зі зниження викидів СО2 енергетичний сектор має інвестувати не менш ніж 75–80 млрд грн у рік на проєкти із декарбонізації. Водночас в Україні один із найбільш високих ризиків для інвестування в сектор відновлювальної енергетики й економіки загалом. Для поліпшення інвестиційного клімату держава має реалізовувати політику єдиних правил гри як для іноземних інвесторів, так і національних. Це дозволить перейти від декларування до дій в реалізації кліматичної програми», — зазначив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Згідно з експертного моделювання, повне вирішення питання із виплатою боргів всім виробникам ВДЕ та відновлення довіри з боку інвесторів, сприятиме середньорічному приросту ВВП України на $3 млрд. Такий показник буде досягатись за рахунок відновлення інвестицій у сектор ВДЕ та його повноцінного функціонування.