Менеджер з інновацій ДТЕК і керівник проекту з будівництва системи накопичення енергії Вадим Уткін став спікером круглого столу «Економічна участь систем накопичення енергії на нових ринках» в рамках HONEYWELL TECH FORUM 2020. У ході онлайн-івенту він розповів про проект будівництва системи накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 1.5 МВт⋅год. на майданчику Запорізької ТЕС.

«Наш проект називається «Перша мегаватна система накопичення енергії в Україні». Я хотів би перейменувати його в «Перша і остання мегаватна система накопичення енергії в Україні». Я хочу, щоб наш ринок був такий великий, щоб більше ніхто і не подумав будувати такі маленькі батареї. Всі наступні системи повинні бути набагато більшими», - сказав В. Уткін.

За його словами, ДТЕК першим в Україні має намір пройти цей непростий шлях, побудувати ефективну бізнес-модель і відкрити можливості для побудови в нашій країні батарей великої потужності.

В. Уткін також підкреслив, що працюючи пліч-о-пліч з командою Honeywell ДТЕК буде ретельно збирати практичні знання та ідеї в ході проекту. «Цей досвід стане основою для інших проектів ДТЕК зі зберігання енергії в майбутньому з набагато більшою ємністю», - сказав менеджер з інновацій ДТЕК.

Також В. Уткін разом з Ереном Ергіном, генеральним директором з відновлюваної енергетики та розподілених активів Honeywell Process Solutions, обговорили перспективи розвитку ринку систем накопичення енергії в Україні, а також складності, які існують в цьому питанні.

Honeywell Tech Forum - це щорічний захід Honeywell, на який компанія запрошують своїх клієнтів поділитися досвідом реалізації спільних проектів.

Нагадаємо, що в липні цього року ДТЕК підписав контракт з американською компанією Honeywell на поставку літій-іонної системи накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 1.5 МВт⋅год. Honeywell вже виготовляє батарею, щоб до кінця року встановити її на майданчику Запорізької ТЕС. Це буде перша в Україні система накопичення енергії промислового масштабу, яка стане пілотним проектом ДТЕК з напрацювання оптимальних моделей роботи на різних сегментах енергетичного ринку країни.