Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина разом із бізнес-лідерами енергетичного та харчового секторів України виступили сьогодні у Блакитній зоні на конференції COP26. Цей захід має на меті представити бачення України в досягненні цілей сталого розвитку, а також внесок та роль країни в прагненні Європи досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року. Подія була організована Chatham House, Ukrainian Business and Trade Association, Міністерством закордонних справ України, Офісом Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, за підтримки ДТЕК та МНР.

Віцепрем’єр-міністр розпочала захід, розповівши про кліматичний порядок денний України та амбітні цілі. Модератором публічного інтерв’ю виступив професор Тім Бентон, директор програми Chatham House з навколишнього середовища та суспільства.

Віцепрем’єр-міністр Ольга Стефанішина зазначила: «Виклик поколінь, з яким ми стикаємося, полягає в тому, як ми змінюємо структуру нашої економіки та суспільства, щоб наші діти та онуки мали стабільне середовище, в якому вони могли жити та, що важливо, процвітати. Ми не можемо говорити про «чому?». Тепер настав час розглянути конкретні деталі «як?». Ось чому так важливо, що з нами тут сьогодні є лідери ключових секторів бізнесу України, які говорять про свої плани щодо досягнення амбітних цілей, які ставить перед собою наш Уряд для протидії зміні клімату. Також важливо, щоб глобальні гравці почали формувати нові правила «пост-вуглецевого» ринку. Це забезпечить сталість та стійкість економік у процесі зеленої трансформації».

Після виступу віцепрем’єр-міністра відбулася панельна дискусія за участю урядовців та топменеджменту українського бізнесу, на якій було представлено та обговорено заходи, необхідні для досягнення кліматичних цілей, та шляхи їх реалізації. Спікерами виступили: Ірина Ставчук, заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів; Дмитро Лось, голова правління UBTA; Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК; та Олександр Домбровський, заступник голови правління МХП, президент MHP Eco Energy.

Ірина Ставчук розповіла: «Україна – друга за площею країна в Європі. Тому все, що ми робимо, має великий вплив на здатність Європи скорочувати викиди та ставати більш стійкими. Наші цілі вуглецевої нейтральності є складними. І саме тому так важливо, щоб уряд і бізнес співпрацювали, щоб ми могли змінити нашу економіку та забезпечити екологічне використання всіх наших природних ресурсів. Ми дуже раді бути частиною цієї дискусії, тим самим підкреслюючи глибину нашої співпраці».

Дмитро Лось з UBTA, яка представляє інтереси українських експортерів, поділився: «Український бізнес повністю підтримує Європейський зелений курс. Є готовність бути активними учасниками цих «зелених трансформацій» враховуючи реальну ситуацію країни, у тому числі питання Криму та війни на Сході України. Також вітчизняний бізнес готовий долучатись до створення національних програм галузевої трансформації «зеленої угоди», що призведе до сталого розвитку бізнесу та українського суспільства. Як показує практика, синергія бізнесу та уряду створює ефективні рішення і, як приклад, – затвердження Другого національно визначеного внеску України (НВВ-2) та розробка дорожньої карти трансформації продовольчих систем. Але, в той же час, український бізнес виживає в дуже складному середовищі та зараз стикається з серйозними фінансовими проблемами з огляду на високі відсоткові ставки українських банків. Лише за допомогою фінансових програм, створених світовими фінансовими інституціями, у тому числі з ЄС, компанії зможуть робити реальні кроки у напрямі декарбонізації та відповідати глобальним тенденціям «зеленої угоди».

Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК, провідного приватного інвестора в енергетичний сектор України, зазначив: «Наразі завдання – адаптуватися та диверсифікуватися, якомога швидше та контрольовано. Планета в реальній небезпеці, пора діяти. Головна проблема — діяти обережно, щоб уникнути дестабілізації. Такий парадокс лежить в основі нашого глобального виклику. ДТЕК знаходиться в авангарді розвитку нових об'єктів вітрової та сонячної енергетики, що виводить Україну на лідируючі позиції в європейському прагненні до декарбонізації. Перші в Україні системи зберігання енергії, побудовані ДТЕК, покликані підвищити продуктивність компанії та стимулювати розвиток всього українського енергетичного сектору. ДТЕК прагне досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Попереду ще довгий шлях, але спільні дії вже реалізуються аби досягнути сталого майбутнього».

Олександр Домбровський, заступник голови правління МХП, який є провідним українським агрохолдингом, що виробляє м'ясо птиці та м'ясопродукти, додав: «Продовольча, екологічна та енергетична безпека є ключовими елементами формули виживання людства та планети. Нашу місію компанії ми вбачаємо у вигляді внеску у вирішення питання глобальної продовольчої безпеки, при цьому кожна наша дія не має завдати шкоди довкіллю. Ми розуміємо, що світу і нам потрібно пройти трансформацію для реалізації моделі «зеленої» економіки. І важливо вже зараз над цим працювати. Часу насправді обмаль. В МХП ми вже активно реалізовуємо конкретні кроки, які полягають у впровадженні інновацій, використанні відновлювальної енергетики, реалізації моделі циркулярної економіки, використанні нових технологій енергоефективності. Наша амбітна ціль: стати кліматично нейтральною та енергонезалежною компанією до 2030 року. Для реалізації цього задуму нам важливий діалог з урядом, підтримка держави і партнерство з такими ж свідомими компаніями та асоціаціями».

Дискусія була активною і продемонструвала, що наша країна не просто очікує нових рішень, які здатні позитивно вплинути на довкілля та сприяти протидії зміні клімату, але й готова брати на себе відповідальність по їх впровадженню за необхідної підтримки та спільних зусиль усіх зацікавлених сторін.

Запис події доступний за посиланням.