ДТЕК відстоює європейський вибір України, ринкові та справедливі умови роботи для всіх гравців ринку. Компанія завжди виступала проти ручного, непрофесійного, адміністративного втручання в роботу енергоринку. 

Внаслідок фундаментальних економічних помилок і спотворення європейських принципів регулювання українська енергетична галузь знаходиться в стані глибокої кризи. Ключовими причинами кризи є великомасштабні маніпуляції на ринку електроенергії та імпорт електричної енергії з країни-агресора, який вже має незворотні наслідки для галузі та економіки країни.

Фінансовий дефіцит галузі з моменту запуску нової моделі ринку в 2019 році вже перевищує 50 млрд грн. Це призвело до вимивання обігових коштів у всіх генеруючих компаній та скорочення витрат на ремонти всіх видів генерації. Як наслідок, спостерігається зростання аварійності обладнання, що становить загрозу надійному енергопостачанню.

Зараз на ринку спостерігається повторення сценарію 2020 року з імпортом електричної енергії з Росії по демпінговим цінам, що призводить до необґрунтованого обвалу індикативної ціни електроенергії до 120 коп/кВтг. Це стає визначальним ціноутворюючим фактором та порушує конкурентні умови на ринку, змушуючи національних виробників нести збитки.

В Європі, коли в системі виникає дефіцит, генерація проходить пікові навантаження шляхом використання більш дорогого виду палива: природного газу або вугілля. У зв'язку з цим собівартість під час пікових навантажень може істотно зростати. Сезонне зростання ціни в розвинених країнах  це нормальне явище. Для прикладу, у сусідніх Угорщині, Румунії, Словаччині та Польщі у січні 2021 року ціна на електроенергію на ринку на добу наперед (РДН) була на 33% вище, ніж в Україні (56 євро/МВтг проти українських 42 євро/МВтг), а в пікові години – перевищувала майже в 3 рази (наприклад 19 січня в Угорщині ціна на РДН в деякі години сягала 123 євро/МВтг).

Проте адміністративні обмеження, встановлені НКРЕКП у формі низьких прайс-кепів, не дозволяють ринковим механізмам забезпечити роботу галузі на беззбитковому рівні. В реаліях українського ринку європейські виробники були б змушені нести збитки, адже середньомісячна ціна на РДН на європейських ринках була вищою за рівень прайс-кепів в Україні. В ЄС прайс-кепи носять функцію технічного обмеження ціни на рівні 3000 євро/МВтг, що в 57 разів вище рівня вітчизняних прайс-кепів.

Саме тому адміністративними методами регулятор позбавляє українські генеруючі компанії можливості беззбитково переходити на більш дорогі види палива, зокрема природний газ, для підтримання балансу енергосистеми в період дефіциту.

Україна наблизилася впритул до критичної точки, коли часу на прийняття рішень майже не залишилося. Для того, щоб енергосистема країни успішно пройшла осінньо-зимовий період та продовжила шлях у напрямку інтеграції в європейський енергетичний простір, необхідно вже сьогодні вирішити питання обмеження імпорту електричної енергії з РФ та Білорусі для приватних компаній, залишивши можливість постачання електроенергії з цих  країн як аварійної допомоги, та скасувати прайс-кепи, які є перепоною до лібералізації ринку електроенергії.

Закликаємо Уряд втрутитись у ситуацію та невідкладно провести антикризовий штаб за участі Прем’єр-міністра України, представників уповноважених органів державної влади та галузі для прийняття рішень, що врятують енергетику від збитків та занепаду.