ДТЕК Тилігульська вітроелектростанція з 1 вересня вийшла з балансуючої групи «Гарантованого покупця» і почала продаж електроенергії на ринку електроенергії України.

ДТЕК ВДЕ використовує можливість, надану державою всім учасникам сектору відновлюваної енергетики, щодо самостійного продажу електроенергії на ринку.

ДТЕК,Тилігульська вітроелектростанція, вітряк, Україна

Зважаючи на те, що з 1 липня із підвищенням цінових обмежень на ринку електроенергії України відбулася певна лібералізація, вихід з балансуючої групи «Гарантованого покупця» дозволяє деяким компаніям ВДЕ отримувати доходи співставні з розміром «зеленого» тарифу. Зокрема, це стосується проєктів вітроенергетики.

«Частина вітротурбін Тилігульської ВЕС вже з початку літа працює на ринкових умовах. Зараз цінова кон’юнктура на ринку дозволяє своєчасно отримувати необхідний обсяг коштів для підтримання стабільної роботи станції в опалювальний сезон та здійснення розрахунків з кредиторами, - заявив генеральний директор ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев. - Саме тому ми вирішили повністю продавати електроенергію цієї ВЕС на ринку. Розраховуємо й на те, що держава продовжить свій рух щодо вирішення проблеми вже накопичених боргів перед галуззю ВДЕ України».

Продаж електроенергії з вітроелектростанції буде здійснюватись через компанію Д.Трейдінг. Вона створила свою балансуючу групу і активно залучає як ВЕС, так і СЕС України для роботи на вільному ринку, успішно керуючи небалансами виробників і отримуючи оптимальну ціну за електроенергію, що продається.

Законодавство також дозволяє компаніям в будь який момент повертатися до балансуючої групи «Гарантованого покупця» і працювати за «зеленим» тарифом. Особливо це доцільно у разі, якщо будуть прийняті рішення, які будуть обмежувати ринок та негативно вливати на доходи таких виробників ВДЕ, які вирішили працювати на ринку та конкурувати з традиційною генерацією. 

ДТЕК,Тилігульська вітроелектростанція, вітряк, Україна

Лібералізація ринку електричної енергії,  зняття цінових обмежень, відкриття експорту, тощо буде мати стимулюючий ефект виходити на ринок для більшості виробників з ВДЕ, які зараз отримують лише 40-45% оплати від «Гарантованого покупця» і при цьому решта боргу може бути оплачена через рік-два.