меню

Успішна цифрова трансформація починається з культури

Успішна цифрова трансформація починається з культури

Давайте уявимо собі ситуацію. У вас троє працівників і стоїть завдання, наприклад, повісити картину на бетонну стіну. Для роботи людям ви видали по одному інструменту - комусь ручний молоток, комусь дриль, а комусь потужний перфоратор з усіма потрібними насадками. Як думаєте, хто має впоратися швидше і якісніше із завданням? У кого в розпорядженні кращий інструмент? Можливо. Однак важливий момент - людина повинна розуміти і вміти ним користуватися, інакше мова йде не про користь технології в роботі, а про її непотрібність, або навіть шкоду.

Від цього простого прикладу можна провести паралелі і зі значно складнішим процесом цифрової трансформації. Цифрова трансформація - це радикальне переосмислення того, як організація працює з технологіями, людьми і процесами, щоб докорінно змінити ефективність свого бізнесу і задовольнити потреби клієнтів.

Цифрова трансформація - це не тільки технології, а бути цифровою організацією означає не лише використовувати цифрові продукти, послуги та взаємодію з клієнтами. Технології - інструмент, який дозволяє співробітникам зокрема працювати ефективніше і в кращих умовах, а бізнесу в цілому посилювати основні операції. Але цифрова трансформація може закінчитися так і не розпочавшись, якщо співробітники компанії не розуміють навіщо, як і що відбувається. Тому, при трансформації компанії в цифрову, потрібні і великі зміни в діях співробітників, їхній поведінці і взаємодії з іншими людьми, всередині і поза організацією. Іншими словами, успішна цифрова трансформація починається з культурної трансформації.

Цифровою культурою у цьому випадку називають якийсь набір принципів і цінностей в корпоративній культурі, що характеризує використання технологій для взаємодії з суспільством і вирішення завдань у професійній діяльності. По суті, це установки чи якийсь негласний кодекс того, як все відбувається в компанії, який дає співробітникам свободу думок і прийняття ситуативних рішень. Цифрова культура має на увазі підвищення рівня цифрових навичок співробітників, грамотності і умінь користуватися сучасними технологіями і програмним забезпеченням з урахуванням всіх можливостей, які дає інформаційний прогрес.

Універсальної формули для формування цифрової культури немає. Мають значення безліч чинників - від розмірів компанії до галузі або навіть країни, в якій працює бізнес. Але можна звернути увагу на 10 принципів для формування цифрової культури:

1. Клієнтоорієнтованість: в центрі всіх напрямків діяльності - клієнт або користувач, співробітники при розробці продуктів або послуг ставлять себе на місце клієнта. Цифрова трансформація, де впроваджуються технології заради них самих, приречена.

2. Ціннісний підхід: пріоритезація при розробці продуктів і рішень на основі цінності.

3. Робота на основі даних: в цифровій культурі забезпечена якість даних і інформації, і рішення приймаються на основі data.

4. Відкритість до радикальних змін (disruption): працівники відкриті для рішень, які докорінно змінюють звичні бізнес-моделі.

5. TL-підхід (test and learn): заохочується сміливість, а не обережність. У цифровій культурі людям пропонується ризикувати, аналізувати невдачі, вчитися на помилках.

6. Динаміка прийняття рішень: співробітники діють і реагують швидко, акцент на діях, а не на плануванні. У швидко мінливому цифровому світі планування і прийняття рішень повинні переходити від довгострокового до короткострокового.

7. Для того, щоб підвищити динаміку, потрібно розширити права і можливості для співробітників: працівники мають отримати автономію для прийняття власних рішень.

8. Відкритість: комунікації між різними рівнями в ієрархії - прямі і чесні. Дуже важливий пункт - це трансформація "вертикальної" комунікації (за ієрархією - зверху вниз) на "горизонтальну", контролю - на делегування.

9. Колаборація: робота в крос-функціональних командах, співпраця цінується більше, ніж індивідуальні зусилля. Успіх в цифровій культурі відбувається завдяки колективній роботі і обміну інформацією між департаментами, підрозділами і функціями.

10. Формування екосистеми: компанія розвивається разом з конкурентами, партнерами, зовнішнім світом.

Все було б набагато простіше, якби культурна трансформація відбувалася швидко. Але формувати цифрову культуру потрібно поступово і важливо бути готовим, що це тривалий процес. У ДТЕК, в рамках програми цифрової трансформації MODUS, ми пішли шляхом створення окремої структури - Експертного центру цифрових технологій, далі були сформовані крос-функціональні команди з експертами центру і традиційних компетенцій бізнесу. Поступово ми все більше зближуємо цифрову і традиційну експертизи. Починали в 2019 році ми з проектів в п'яти модулях (напрямках бізнесу), зараз в роботі вже дев'ять, і ще два плануються до запуску в 2021 році.

У вересні спільно з корпоративним інститутом Academy DTEK ми запустили пілот спеціальної освітньої програми Digital Transformation Program для співробітників компанії, які незабаром будуть залучені в проекти з цифрової трансформації. Далі будемо її масштабувати. Метою програми є трансформувати ДТЕК в цифрове підприємство, де сформована цифрова корпкультура, люди і технології співпрацюють.

Масштабування цифрової культури - це завжди челендж. Тим більше, що ми говоримо про трансформацію традиційної культури на основі чіткої ієрархії і інструкціях - на цифрову, де делегування, колаборація, відкритість і швидкість прийняття рішень відіграють важливу роль.

Змінюватися потрібно, зокрема і для того, щоб залишатися актуальним. Наприклад, згідно з опублікованими даними IDC, незважаючи на проблеми з бюджетом, викликані спалахом COVID-19, глобальні витрати на технології та послуги цифрової трансформації в 2020 році все одно зростуть на 10,4% до 1,3 трильйона доларів. Пов'язано це з тим, що більшість реалізованих великомасштабних проектів є інструментами для більш широкої бізнес-стратегії. Ми вже живемо в цифровому світі, він буде розвиватися і в майбутньому. Закладаючи основи і розвиваючи цифрову культуру зараз, компанії інвестують в тому числі і в свої конкурентні переваги, довгострокову і сталу роботу.