Трансформація вугільних регіонів має відбуватися із залученням міжнародного досвіду й експертизи

ДТЕК30 червня 2020

Трансформація вугільних регіонів на шляху до вуглецевої нейтральності має відбуватися із залученням міжнародного досвіду й експертизи інших країн. Це дозволить залучити кращі економічні моделі підтримки вугільних регіонів та співпраці на державному, регіональному й місцевому рівнях. Про це розповіла Аліна Зуйковська, керівник проектної групи ДТЕК Енерго з трансформації вугільних регіонів під час обговорення Європейського зеленого курсу на Німецько-Українському форумі.

ДТЕК підтримує Європейський зелений курс як стратегію економічного розвитку ЄС. Серед складових Зеленого курсу, пріоритетними для компанії є напрями кліматичної політики, сталого фінансування, а також справедливої ​​соціально-економічної трансформації вугільних регіонів (Just Transition).

«До 2040 року ДТЕК планує досягти вуглецевої нейтральності. На шляху до цього пильну увагу маємо приділити регіонам, де працюють вугільні підприємства. На наших шахтах працює понад 30 тисяч людей, але від їхньої роботи залежать і мешканці мономіст, де працюють шахти. Тому ми як відповідальна компанія маємо сприяти вирішенню соціальних питань та забезпеченню диверсифікації економіки регіонів», - зазначила Аліна Зуйковська, керівник проектної групи ДТЕК Енерго з трансформації вугільних регіонів.

Міжнародна експертна допомога, обміном досвідом та знаннями, а також спільна координація будуть відігравати визначальну роль у забезпеченні справедливої трансформації.

«Специфіка вугільних регіонів полягає у тому, що перед ними постають однакові виклики, які більш ефективно можна вирішувати разом. Німеччина відома комплексним підходом до реструктуризації вугільного сектору із залученням усіх зацікавлених сторін – центральні та місцеві органи влади, бізнес, громади. Успішний німецький досвід є дуже корисним для України та безумовно сприятиме енергетичній трансформації нашої країни. Від успіху такої співпраці виграє все українське суспільство», - підкреслила Аліна Зуйковська.

ДТЕК є активним учасником Європейської платформи за справедливу вугільну трансформацію з 2018 року.

Нагадаємо, Україна стала активним учасником процесу трансформації вугільних регіонів і позначила це, як одне з пріоритетних завдань на шляху до вуглецевої нейтральності. Український уряд створив Координаційний центр трансформації вугільної промисловості, а Європейська комісія разом c міжнародними фінансовими інститутами фіналізують програму вугільної трансформації для Західних Балкан і України, яка надасть експертні знання та підтримку країн в перехідний період.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК