Павлоградська ЦЗФ заощадить 70% електроенергії на освітленні завдяки ДТЕК ЕСКО

ДТЕК31 Травень 2018

Енергоефективний проект на ДТЕК Павлоградській центральній збагачувальній фабриці дозволить підприємству заощадити 70% електроенергії на освітленні. В рамках проекту компанія ДТЕК ЕСКО повністю профінансувала і виконала «під ключ» установку 650-ти нових LED-світильників замість старих ламп розжарювання і люмінесцентних, а також замінила 6 км кабельних мереж.

Павлоградська ЦЗФ заощадить 70% електроенергії на освітленні завдяки ДТЕК ЕСКО

Андрій Федоров, директор ДТЕК ЦЗФ Павлоградська:

«Ця модернізація дозволить в рік економити 1,1 млн кВт∙г або 1,8 млн грн на електроосвітленні. У головному корпусі фабрики не залишиться темних місць. Рівень освітленості збільшиться в 3 рази. А завдяки довговічності LED-світильників їх можна буде не міняти кілька років».

Співробітники підприємства вже встигли оцінити нове електроосвітлення з практичного боку.

Світлана Рудчікова, машиніст крана ДТЕК ЦЗФ Павлоградська:

«Я працюю через зміну в ніч і для мене, як машиніста крана, дуже велику роль грає хороше, якісне освітлення. Після встановлення світильників працювати стало набагато легше і приємніше. Головний плюс ще і в тому, що це освітлення не напружує очі. Все видно, як удень, а очі при цьому відпочивають. Хороша модернізація. Мені, в моїй професійній діяльності, вона дуже допомогла».

Інна Кононова, апаратник вуглезбагачення ДТЕК ЦЗФ Павлоградська:

«Я 17 років працюю на фабриці. Часто випадають нічні зміни. А ви самі розумієте, що в цехах, де працює багато різних механізмів, все-таки освітлення грає не другорядну роль. Тепер у нас тут і вночі все видно, як удень. Та ще й на території тепер все як на долоні. Думаю, така модернізація, в першу чергу, допоможе нам скоротити травматизм».

Ігор Тірунов, головний технолог ДТЕК ЦЗФ Павлоградська:

«Ми ініціювали цей проект в минулому році, коли проходили навчання в ДТЕК ЕСКО з енергоефективності на виробництві. Виконуючи «домашнє завдання» – самостійний енергоаудит підприємства, ми побачили, що завдяки заміні освітлення можна досягти дуже великої економії. І досвід колег з ДТЕК Добропільської ЦЗФ, де вже втілені в життя два аналогічних проекти, нас ще більше надихнув. ДТЕК ЕСКО на 100% профінансував розробку енергоефективного проекту, залучив українських підрядників і виробників обладнання та гарантує досягнення економії електроенергії. Ми задоволені результатами цього проекту».

Євген Бушма, директор ДТЕК ЕСКО:

«Павлоградська ЦЗФ докладає багато зусиль для підвищення енергоефективності за рахунок автоматизації виробництва, застосування інновацій. Ми допомагаємо виконати кілька енергозберігаючих заходів на цьому підприємства у: модернізуємо систему електроосвітлення, а в планах – термомодернізація адміністративно-побутового комплексу, технічне переоснащення насосного обладнання, конвеєрів. Всі проекти ми виконуємо на умовах енергосервісних контрактів. Це означає, що ми фінансуємо і виконуємо проекти «під ключ», гарантуємо досягнення економії енергоресурсів, а ефект від економії розподіляємо з клієнтом. По завершенню терміну дії контракту все обладнання залишиться у клієнта. За аналогічним принципом можна модернізувати і об'єкти бюджетної сфери, і багатоквартирні житлові будинки в Павлограді та Дніпропетровській області».

Нагадаємо, що ДТЕК ЕСКО виконав два проекти з модернізації системи електроосвітлення головного корпусу і ділянки конвеєрних галерей на ДТЕК Добропільській ЦЗФ. Там було встановлено 470 пожежобезпечних LED-світильників українського виробника ТОВ «ІнтелТек Україна». Досягнуто від 85 до 90% економії енергії на електроосвітлення. З іншими енергоефективними проектами можна ознайомитися за посиланням: https://dtek-esco.com/projects

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?