Модернізовані ДТЕК ЕСКО пальники випалювальних машин ММК Ілліча економлять 35% газу

ДТЕК19 Листопада 2018

В рамках енергоефективного проекту на трьох випалювальних машинах аглофабрики ММК Ілліча встановлено 24 сучасних газових пальники і 3 комплекти автоматики. Це дозволить економити 35% газу на роботі випалювальних машин: 1,6 млн м3 газу, або понад 16,5 млн грн. на рік. ДТЕК ЕСКО інвестував у проект 14,4 млн грн. і виконав його «під ключ» з гарантією економії.

Природний газ використовується у виробничому процесі для підготовки агломерату. Нові пальники більш ефективно використовують газ у випалювальних машинах за рахунок автоматичного регулювання тиску подачі газу та рівномірного розподілу температури. Автоматика пальників оснащена контролерами, датчиками температури і тиску газу.

«Завдяки системі енергоменеджменту та реалізації програми енергозберігаючих заходів, наше підприємство з 2012 року заощадило понад 1 млрд. грн. витрат на енергоресурси. Раніше проекти модернізації ми фінансували в рамках інвестиційної програми за рахунок власних або позикових коштів. А для заміни пальників ми залучили інвестиції через механізм енергосервісу», – розповів генеральний директор ММК Ілліча Тарас Шевченко.

«При модернізації випалювальних машин ДТЕК ЕСКО застосував інноваційне обладнання провідних світових виробників. Додатковими перевагами виконаних заходів є підвищення надійності роботи випалювальних машин і дотримання якості хімічного складу продукту (вміст СаО + МgО) при меншому обсязі використаного газу. Очікуваний екологічний ефект – зниження викидів на 3 тисячі тон СО2 на рік», – зазначив начальник відділу з енергозбереження ММК Ілліча Віталій Головченко.

«Енергосервіс – це комплексна послуга. На підставі погодженого з ММК Ілліча технічного рішення ми виконали проектні роботи, постачання пальників і автоматики, запірно-регулюючої арматури і матеріалів, забезпечили монтаж і пуско-налагоджувальні роботи. Протягом декількох років наша компанія буде забезпечувати сервісне обслуговування встановленого обладнання, гарантує не тільки його надійну роботу, а й зафіксований в договорі обсяг економії газу», – зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?