LED-освітлення допомогло підприємствам ДТЕК Енерго знизити викиди СО2 на 7 тисяч тон

ДТЕК14 серпня 2019

3000 енергоефективних ламп встановили на підприємствах ДТЕК Енерго за останні два роки. Ефект від використання LED світильників: економія електроенергії від 60 до 90% на освітленні, підвищення промислової безпеки і зниження викидів в атмосферу.

Ефективне, економне, екологічне - це про освітлення на підприємствах ДТЕК Енерго. У компанії відмовляються від використання люмінесцентних ламп. Замість них вже два роки встановлюють LED. І підраховують зиск.
«Ми замінили близько трьох тисяч старих ламп на надійніші - світлодіодні. Вони зможуть прослужити від 5 до 10 років без необхідності заміни і не вимагають спеціальної утилізації, як ртутні лампи, - розповів операційний директор ДТЕК Енерго Тоомас Ніінемяе. - Більше половини світильників встановлені протягом останнього року, але ми вже заощадили близько 8 млн кВт ∙ годин і майже 16 млн гривень та вберегли планету від 7 тисяч тон викидів вуглекислого газу!».

Заміну виконує ДТЕК ЕСКО. Компанія допомагає підприємствам не витрачати свої сили і ресурси на заміну світильників. Все обладнання та роботи компанія фінансує на умовах договору енергосервісу і виконує проект під ключ. Повернення інвестицій отримує за рахунок гарантованої економії.

«Ми хочемо, щоб робота співробітників ДТЕК Енерго була більш комфортною завдяки якісному освітленню. Ми не просто міняємо лампи, а комплексно підходимо до кожного проекту - повністю перепроектуємо систему освітлення на об'єкті відповідно до сучасних стандартів і вимог, автоматизуємо її, міняємо кабельні мережі та щитові. Якщо в приміщеннях на об'єкті висока температура або вологість, то використовуємо спеціальні пило- волого і термозахисні  ліхтарі», - розповів директор ДТЕК ЕСКО Сергій Чулков.

Крім ефекту економії, ці лампи більш комфортні для зору.

«Світло від LED набагато яскравіше і приємніше для очей. Це вже оцінили наші працівники, які працюють в нічну зміну. До того ж, якісне освітлення сприятиме безпеці на робочому місці», - прокоментував головний енергетик ДТЕК Павлоградська ЦЗФ Дмитро Крідінцов.

LED-освітлення вже встановили на Ладижинській, Придніпровській, Запорізькій та Криворізькій теплоелектростанціях, Першотравенському ремонтно-механічному заводі, Добропільській і Павлоградській збагачувальних фабриках, а також на шахті Дніпровській.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?