Коронавірус в Україні: що потрібно знати про експрес-тести від Фонду Ріната Ахметова

ДТЕК21 квітня 2020

Фонд Ріната Ахметова передав українським медикам 300 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу. Наразі вони надходять до державних лікарень у регіонах, а самі лікарі зазначають їхню високу якість. Президент асоціації лікарів-анестезіологів, доктор медичних наук Сергій Дубров назвав переваги такого тестування:

Застосування методу діагностики за антитілами-імуноглобулінами, що виділяє ці експрес-тести на тлі інших.

Висока ефективність. Чутливість експрес-тестів, які передає медикам Фонд, досягає 87%, а специфічність – 99%. Це дозволяє максимально точно, майже на 100% підтвердити або спростувати діагноз COVID-19.

Простий і зрозумілий процес діагностування. Лікарю достатньо 10 мікролітрів зразка крові з вени розмістити на експрес-тесті, після чого додати 2-3 краплі буферного розчину. Крім крові може також використовуватися сироватка або плазма.

Оперативність. Результати експрес-тестування будуть відомі через 15 хвилин. На їхню інтерпретацію лікарю відводиться не більше ніж півгодини. В іншому випадку результат вважається недійсним і тест необхідно робити знов.

Покажуть і підкажуть. В експрес-тести включено внутрішній процедурний контроль. Поява спеціальної смуги в контрольній зоні тесту говорить про достатню кількість досліджуваного зразка крові, сироватки або плазми. А також про те, що не порушені відповідні процедурні методи тестування.

- Ці тести мають високу ефективність, вони не такі, як ті, через які був галас в Іспанії. Там був інший метод діагностики – за антигенами. У цих тестах – за антитілами-імуноглобулінами, і у них дуже висока чутливість. Вони допоможуть правильно сортувати пацієнтів під час госпіталізації й у такий спосіб зменшити кількість внутрішньогоспітальних заражень. 300 000 тестів від Фонду Ріната Ахметова – це колосальна допомога Україні, – наголошує Сергій Дубров.

Джерело:

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК