меню

ДТЕК ВДЕ отримав нагороду «New Market Green Pioneer» від Climate Bonds Initiative

Нагорода Green Bond Pioneer Awards (GBPA), що присуджується компаніям, організаціям, фінансовим інститутам та урядам, є головним міжнародним визнанням кращих практик та інновацій у сфері зеленого фінансування. Climate Bonds Initiative (CBI), що вручила нагороду, - неприбуткова міжнародна організація, орієнтована на інвесторів, яка прагне мобілізувати облігації в розмірі 100 трильйонів доларів для вирішення проблем зі зміною клімату.

У повідомленні CBI повідомляє: «Приєднання української нефінансової корпорації до зростаючої групи організацій, які випустили зелені облігації, –  це довгоочікувана й надихаюча ознака розвитку ринку і зниження вхідного бар'єру. Більш того, оскільки в енергобалансі України домінуючу роль відіграють викопні види палива, розміщення облігацій ДТЕК є важливим кроком в правильному напрямку розвитку ринку».

ДТЕК ВДЕ – операційна компанія, що управляє активами ДТЕК у відновлюваній енергетиці. ДТЕК  – провідний національний інвестор в енергетику України. За 15 років компанія інвестувала в розвиток галузі понад 10 млрд доларів, включаючи 1,2 млрд євро – у розвиток зеленої генерації. У листопаді 2019 року ДТЕК ВДЕ випустив перші зелені єврооблігації на суму 325 млн євро під 8,50% строком на 5 років. Розміщення облігацій стало знаковим дебютом для компанії, регіону і галузі. Це дозволило ДТЕК стати першопроходцем на українському ринку ВДЕ. Угода стала першим в історії випуском зелених облігацій класу «В», деномінованих в євро, і першим випуском облігацій компанії ВДЕ у Центральній і Східній Європі.

«Ми пишаємося тим, що минулого року змогли успішно ініціювати дебютне залучення наших зелених єврооблігацій і відкрити цей важливий інструмент фінансування для ринків, що розвиваються. Ця нагорода – важливе досягнення для нашої компанії і для України, - прокоментував генеральний директор ДТЕК ВДЕ Філіп Лекебуш. – Український сектор ВДЕ став однією з небагатьох історій успіху для країни, привернувши інвестиції на суму понад 10 млрд євро. Важливо, щоб Україна швидко подолала поточну кризу в енергетичній галузі і продовжила шлях з реалізації довгострокових структурних реформ і декарбонізації економіки відповідно до ключових цілей європейської політики».