ДТЕК та Limpid Technology посіли третє місце в Ukraine Innovation Awards 2020 за впровадження штучного інтелекту на Ладижинській ТЕС

ДТЕК16 Жовтня 2020

Компанія ДТЕК та Limpid Technology зайняли третє місце в конкурсі Ukraine Innovation Awards 2020 в номінації «The Best Corporation-Startup Collaboration 2020» за впровадження системи на базі штучного інтелекту «Farseer» на ДТЕК Ладижинській ТЕС. Конкурс організовано інноваційною агенцією Center42 за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Це перший український конкурс, в якому нагороджувалися не просто стартапи, а прикладні кейси. Особливий фокус був зроблений на стимулювання співпраці стартапів і корпорацій.

Журі конкурсу складалося з 50 осіб, яке об'єднало майже всі ключові організації стартап-екосистеми України. До нього увійшли представники USAID, Українського фонду стартапів, інноваційного парку UNIT.City, активні українські інвестори, глави відділів інновацій великих компаній.

За словами директора з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе, впроваджена в лютому цього року система зі штучним інтелектом «Farseer» допомогла вдвічі скоротити порушення правил безпеки праці на ДТЕК Ладижинській ТЕС. «Всього з початку року на підприємстві виявлено 35 порушень, що в два рази менше показників аналогічного періоду минулого року, коли їх було 78», - сказав Е. Вольпе.

Він нагадав, що ця система працює з використанням комп'ютерного зору і нейронних мереж, завдяки чому в режимі реального часу аналізується зображення з 25-камер спостереження дальністю роботи до 60 метрів. «Як тільки система фіксує порушення - відсутність у працівників захисної каски або окулярів, а також перебування в забороненій зоні - відразу передає цю інформацію відповідальному за безпеку персоналу», - сказав Е. Вольпе.

Він також додав, що для ДТЕК важливо знаходити інноваційні рішення в Україні і, таким чином, підтримувати талановиту молодь і розробників. «Ми раді, що журі конкурсу високо оцінило нашу інноваційну технологію, яка вже показує чудові результати й береже життя та здоров’я наших працівників», - зазначив Е.Вольпе.

«Ми вважаємо, що інновації можуть виступити рушійною силою для оновлення української економіки, використовуючи наявний технологічний потенціал. Велику роль в цьому відіграють українські технологічні стартапи, які йдуть у нові ніші, тестують нові рішення і запускають конкурентні продукти, що застосовуються як для українських індустрій, так і для глобальних ринків», — сказав Валерій Добровольський, менеджер ініціатив для ІТ-сектора Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК