При формуванні українського Зеленого переходу ми повинні враховувати реальні можливості української економіки. Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук під час комітетських слухань ВРУ по темі «Європейський зелений курс» (Green Deal).

«Ми повністю поділяємо цілі європейського зеленого курсу і усвідомлюємо, що декарбонізація - це не модний тренд, а реальна необхідність. Саме тому, у своїй корпоративній стратегії ми, найбільший оператор вугільних ТЕС в Україні, ставимо амбітну мету - стати вуглицевонейтральною компанією», - підкреслив Сахарук.


Генеральний директор ДТЕК Енерго зазначив, що Україна вже почала довгий і складний шлях переходу від технологій, які експлуатувалися понад століття, до нової моделі низьковуглецевої енергетики. ДТЕК почав виконувати зелений перехід ще в 2012 році, коли побудував першу вітротурбіну в 3 МВт на Ботієвській ВЕС. Сьогодні в управлінні ДТЕК вже 1 ГВт вітро- і сонячних електростанцій.

За словами Дмитра Сахарука, процес трансформації буде складний і тривалий. Україні доведеться перенастроювати всю економіку, показники якої та надходження в бюджет у великій мірі залежать від видобутку вуглеводнів, роботи енергетичного та машинобудівного комплексу, сервісних підприємств. Тому при формуванні українського Зеленого переходу потрібно враховувати можливості нашої економіки.

«Не можна наосліп копіювати цілі і завдання розвинених європейських країн. Те, що може дозволити собі ЄС з ВВП 28 тис. євро на душу населення, на жаль, не може дозволити Україна, з ВВП на душу населення майже в 10 разів менше. Зелений перехід повинен базуватися на економічних моделях, які ляжуть в основу оновлених стратегій, стануть базою для переговорів з Європейським союзом. І очолити процес зеленого переходу, як і діалог з ЄС, повинен окремий інститут виконавчої влади», - зазначив генеральний директор ДТЕК Енерго.

Дмитро Сахарук також звернув увагу, що нова енергетика - це значно менше робочих місць, ніж зараз задіяно у вугільній галузі. І для того, щоб перехід був успішним, важливо вже зараз думати над створенням нових робочих місць та забезпечити справедливу трансформацію вугільних регіонів і суміжних галузей.