#Лелеченьки: енергетики ДТЕК Мережі укріплять понад 70 гнізд лелек на електроопорах задля попередження відключень світла у клієнтів та захисту птахів
 
Протягом жовтня – грудня 2023 року енергетики операторів системи розподілу ДТЕК Мережі в Київській, Одеській та Дніпропетровській областях в рамках проєкту #Лелеченьки  перенесуть на захисні платформи 71 гніздо лелек, звите на електричних опорах. Укріплення гнізд енергетики проводять задля того, щоб запобігти їх обрушенню на електричні мережі та попередити аварійні відключення світла у клієнтів. Крім того, це допомагає захистити і самих птахів від ураження струмом і загибелі. В цілому за останні 10 років компанія вже укріпила понад 500 гнізд на електроопорах. За підрахунками екологів це посприяло захисту щонайменше 10 тисяч особин символічного для України птаха - білого лелеки. Укріплювати лелечі гнізда енергетикам допомагають відомі українці 

ДТЕК Мережі, Лелеки, гнізда, ESG

Укріплення гнізд на електроопорах спеціальними металевими платформами оператори системи розподілу ДТЕК Мережі традиційно проводять восени, коли птахи відлітають у теплі краї. Енергетики дізнаються про такі гнізда під час планових оглядів мереж, а також за допомогою небайдужих клієнтів. У липні 2023 року компанія запустила нову функцію на сайтах операторів системи розподілу в Київській, Дніпропетровській, Одеській областях та Києві, за допомогою якої клієнти можуть повідомити про виявлені гнізда лелек на електроопорах. Загалом за перші 3 місяці дії функції на сайтах ОСР отримали понад 200 звернень клієнтів.

«Попри війну, ДТЕК Мережі продовжує відновлювати та укріплювати енергетичну інфраструктуру в регіонах присутності бізнесу, а також розвивати електромережі спираючись на принципи сталого розвитку. Наші енергетики опрацювали всі отримані заявки клієнтів щодо гнізд лелек. Ми перевірили інформацію під час виїзду на вказані локації. Там, де підтвердилося, що гніздо потребує укріплення, енергетики внесли його в перелік планових робіт на найближчі 3-5 років, в залежності від кількості заявок по регіону. Перенесення гнізд на платформи відбуватиметься в залежності від можливостей операторів системи розподілу, адже наразі енергетики першочергово готують мережі до майбутньої зими та опрацьовують аварійні заявки - повертають світло в будинки клієнтів після негоди, обстрілів чи технологічних порушень. Але щойно у фахівців компанії з’явиться можливість - вони обов’язково потурбуються і про лелечі гнізда», - підкреслила головний еколог ДТЕК Мережі Олена Потапенко.    

На 2023 рік енергетики запланували укріплення 71 гнізда. З них найбільшу кількість – 50, у Київській області, а також 15 в Одеській, 5 в Дніпропетровській та 1 в Києві. Це допоможе попередити аварії та відключення світла у клієнтів. Також це захистить лелек від ураження струмом та загибелі, коли навесні птахи повернуться в Україну. Ще 150 гнізд, про які операторам системи розподілу повідомили клієнти через функцію на сайті, а також всі нові заявки, що надійдуть до кінця цього року, енергетики укріплять протягом найближчих 3-5 років.
Загалом, за останні 10 років оператори системи розподілу ДТЕК Мережі  вже укріпили 538 гнізд на електроопорах в Київській, Дніпропетровській, Одеській, Донецькій областях та Києві. Це допомогло попередити аварійні відключення світла у десятків тисяч клієнтів в цих регіонах. За підрахунками екологів це також допомогло захистити щонайменше 10 тисяч особин білого лелеки.
 
З 2021 року енергетики переносять гнізда лелек на металеві платформи в рамках еколого-просвітницького проєкту #Лелеченьки започаткованого ДТЕК Мережі, щоб допомогти зберегти в Україні популяцію  білого лелеки і привернути увагу суспільства  до важливої теми – дбайливого ставлення до живої природи. Його головна мета - популяризація захисту та збереження біорізноманіття, просування принципів ESG, а також цінностей та відповідальності бізнесу за прогрес у досягненні Цілей Сталого розвитку Глобального Договору ООН.

До участі в проєкті компанія весь час залучає лідерів думок, які допомагають укріплювати гнізда та піклуватися про лелек. У 2023 році участь в акції вже взяли такі відомі українці, як Борис Барський  та Олег Філімонов