Виробничі показники ДТЕК за 1 квартал 2018 року

ДТЕК31 Травень 2018

Виробничі показники ДТЕК за 1 квартал 2018 року

Видобуток вугілля підприємствами Групи ДТЕК у першому кварталі 2018 року становить 6,4 млн тонн (-23,6% до 1 кварталу 2017 року), відпуск електроенергії — 10,2 млрд кВт•год (+0,8%), передавання електроенергії мережами — 12,0 млрд кВт•год (-0,2%), видобуток природного газу — 397,9 млн куб. м (-4,7%).

«2018 рік стане для нас роком якісних перетворень. Ми плануємо спрямувати понад 17 млрд грн у розвиток виробництва, що на 64% перевищить інвестиційну програму 2017 року, — зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, коментуючи роботу компанії в першому кварталі 2018 року. — Ми збільшуємо фінансування проектів у зеленій енергетиці, встановлена потужність вітро- та сонячних електростанцій компанії у найближчий період перевищить 1 000 МВт. Водночас в енергобалансі України значущість вугільної генерації буде залишатися високою, тому важливо вести системну роботу щодо зниження частки імпорту в забезпеченні країни паливом. Задля цього ми плануємо й далі нарощувати видобуток вугілля марки «Г», здійснювати технічне переоснащення енергоблоків для переходу з антрациту на цю марку вугілля. Вже 75% електроенергії ДТЕК виробляє з газової марки вугілля. Це важливий крок для посилення енергобезпеки України».

Основні виробничі показники Групи ДТЕК

Показники   од. вим.

1 квартал

2018 р.

1 квартал

2017 р.

Зміна,(+/-) Зміна,(%)
Видобуток вугілля тис. тонн 6 390,5 8 363,6 -1 973,1 -23,6
у тому числі:
-марка Г, ДГ (Україна) тис. тонн 5 758,9 5 875,1  -116,2  -2,0
-марка А, П (Україна) тис. тонн  0,0  1 879,2  -1 879,2  -100
-марка А (ШУ Обуховська)** тис. тонн  631,6  609,4  +22,2  +3,6
Випуск концентрату тис. тонн 2 803,6  4 275,2  -1 471,6 -34,4
у тому числі:
-сторонні ЦЗФ (Україна) тис. тонн  228,9 404,9 -176,0 -43,5
-ШУ Обуховська** тис. тонн  355,0 404,1 -49,1 -12,2
Генерація електроенергії (відпуск) млн кВт•год 10 151,8  10 074,4  +77,4  +0,8
-ДТЕК ВДЕ млн кВт•год 206,2  173,7  +32,5  +18,7
Передавання електроенергії мережами  млн кВт•год 11 961,4  11 980,2  -18,8  -0,2
Експорт електроенергії млн кВт•год 1 497,7  1 275,4  +222,3  +17,4
Експорт вугілля*** тис. тонн 89,0  253,2  -164,2  -64,8
Імпорт вугілля тис. тонн 932,4 184,5  +747,9  у 5 разів
Трейдинг природного газу млн куб. м 461,0  499,0  -38,0  -7,6
-у тому числі імпорт газу млн куб. м 0,0 3,0 -3,0 -100
Видобуток природного газу                       млн м3 397,9  417,6  -19,7  -4,7
Видобуток газового конденсату тис. тонн 12,7  14,3  -1,6  -11,2

* З березня 2017 року показники активів, розташованих на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях, не консолідуються у звітність ДТЕК Енерго і Групи ДТЕК у зв’язку з припиненням управління.

**З 1 вересня 2016 року у звітність ДТЕК Енерго не консолідуються виробничі показники ШУ Обуховська у зв’язку з переданням підприємства в пряме управління стратегічного холдингу ДТЕК. Транзакція здійснена в межах реструктуризації кредитного портфеля ДТЕК Енерго і спрямована на збалансування можливостей із розвитку підприємств і обслуговування позик.

***У тому числі трейдингові операції за межами України.

ДТЕК Енерго

Видобуток і збагачення вугілля

5,8 млн тонн вугілля видобуто на українських шахтах компанії в січні-березні 2018 року, що на 25,7%, або 2,0 млн тонн, нижче за показник аналогічного періоду минулого року. Обсяг збагачення рядового вугілля на власних і сторонніх збагачувальних фабриках становить 4,0 млн тонн, випуск концентрату — 2,4 млн тонн.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збереження видобутку газових марок вугілля ДТЕК Павлоградвугілля, ДТЕК Добропіллявугілля і ТДВ шахта Білозерська за звітний період практично на рівні аналогічного періоду минулого року — 5 758,9 тис. тонн;
  • припинення видобутку антрацитових марок вугілля. З березня 2017 року компанія вивела з управління ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит», ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит», ПрАТ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу» й ТОВ «Моспинське ВПП», які розташовані на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• триває реалізація проекту будівництва вентиляційної свердловини на шахті «Ювілейна». Заплановано, що 2018 року вентиляційна свердловина почне працювати в режимі вантаж;
  • заплановано реалізацію другої черги проекту із заміни вентиляторів головного провітрювання шахти «Дніпровська», щоби забезпечити стабільне провітрювання гірничих виробок;
  • оновлення парку видобувного та очисного обладнання, а також шахтного транспорту для підтримання ефективності видобутку вугілля. У звітному періоді на шахтах ДТЕК Павлоградвугілля запрацювали 5 нових прохідницьких та 3 нових очисних комбайни, а також реалізовано проект із модернізації 10 електровозів.

Генерація електроенергії

У січні-березні 2018 року теплові електростанції компанії відпустили 9,9 млрд кВт•год в Об’єднану енергосистему України, що на 44,9 млн кВт•год перевищує показник аналогічного періоду 2017 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• зниження виробництва атомними електростанціями на 7,6%, або 1,8 млрд кВт•год. У звітному періоді надзвичайний стан в енергетиці не вводили, що дало змогу збільшити час перебування в ремонтах енергоблоків на атомних електростанціях;
  • збільшення виробництва ГЕС і ГАЕС на 27%, або 858,0 млн кВт•год, у зв’язку з високою припливністю річок;
  • збільшення виробництва ДТЕК Дніпроенерго і ДТЕК Західенерго на 9,8%, або 596,6 млн кВт•год;
  • зниження виробництва ДТЕК Східенерго на 22,4%, або 581,4 млн кВт•год, у зв’язку з припиненням управління ВП «Зуївська ТЕС».

Компанія реалізує програму зі збільшення використання вугілля марки «Г» в енергетиці, спрямовану на мінімізацію дефіциту антрациту, видобуток якого було припинено в Україні. Енергоблоки ТЕС ДТЕК Енерго, що працюють на газових марках вугілля й перебувають в операційному управлінні компанії, на 30,2%, або 1 746,0 млн кВт•год, збільшили обсяг виробництва електроенергії у звітному періоді. Сумарний відпуск у першому кварталі 2018 року становить 7,5 млрд кВт•год.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• завершено реконструкцію енергоблока № 10 ДТЕК Бурштинська ТЕС. У межах проекту виконано заміну котла. Під час встановлення нового барабана котла старий було демонтовано зі збереженням цілісності, що реалізовано вперше в Україні. Крім того, впроваджена повномасштабна автоматична система керування енергоблоком. Виконані роботи дали змогу збільшити встановлену потужність енергоблока на 15 МВт до 210 МВт, продовжити термін служби обладнання на 15 років;
  • на 11 енергоблоках ТЕС ДТЕК Енерго виконано реконструкцію систем автоматичного регулювання частоти та потужності, що забезпечить підтримку частоти струму відповідно до стандартів ENTSO-E;
  • ДТЕК Ладижинська ТЕС продовжує реалізацію проекту з будівництва сонячної електростанції на греблі ТЕС. Розглядається можливість розширити проект — збільшити потужність СЕС до 1,5 МВт;
  • розпочато підготовку до виконання робіт із технічного переоснащення енергоблоків № 9 і № 10 ДТЕК Придніпровська ТЕС для безпечного спалювання вугілля марки «Г» замість марки «А». У межах проекту на енергоблоці № 10 також буде встановлено нове газоочисне обладнання.

Починаючи з 2012 року, усі енергоблоки компанії під час модернізації проходять реконструкцію електрофільтрів для досягнення рівня викидів пилу відповідно до Директиви 2001/80/ЄС.

Комерційна діяльність

Постачання вугілля на зовнішньому та внутрішньому ринках
Постачання вугільної продукції за зовнішньоекономічними контрактами здійснюються з ресурсу ШУ Обуховська. У першому кварталі 2018 року обсяг постачання становив 89 тис. тонн, що на 64,8% нижче за показник за аналогічний період минулого року. Зниження зумовлене перенаправленням антрациту на український ринок, у зв’язку з припиненням видобутку цієї марки вугілля. Підприємство постачило 332 тис. тонн вугільної продукції, переважно відвантаження здійснювалися на адресу ДТЕК Луганської ТЕС.

Також для забезпечення роботи теплоелектростанцій і покриття потреб промислових споживачів постачалося вугілля зі США й ПАР. Обсяг імпорту за звітний період у п’ять разів перевищив показник за аналогічний період 2017 року і становить 932,4 тис. тонн.
Компанія постачила на адресу промислових споживачів 240 тис. тонн вугілля в першому кварталі з власного та імпортного ресурсу.

Постачання електроенергії на зовнішні ринки
За звітний період постачання електроенергії за зовнішньоекономічними контрактами зросли на 17,4% і досягли 1,5 млрд кВт•год. Експорт здійснювався в напрямку Угорщини, Польщі та Молдови.

Постачання природного газу на внутрішньому ринку
Загальний обсяг реалізації природного газу на внутрішньому ринку України в першому кварталі становить 461 млн куб. метрів. Здійснювався трейдинг як власного ресурсу Групи ДТЕК, так і ресурсу інших вітчизняних компаній.

ДТЕК Мережі: передавання електроенергії

Обсяг передавання електроенергії в першому кварталі становить 12,0 млрд кВт•год, що фактично відповідає рівню аналогічного періоду минулого року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збільшення споживання електроенергії в Україні (брутто) на 4,4%, або 1,8 млрд кВт•год. Відновлення економічної активності забезпечило зростання попиту з боку промисловості на 5,2%, або 664,2 млн кВт•год. Тоді як зростання споживання електроенергії населенням і комунально-побутовими споживачами на 2,2%, або 321,7 млн кВт•год, викликане аномально холодною погодою в березні.
  • збільшення передавання електроенергії ДТЕК Дніпрообленерго й Київенерго на 5,3%, або 449,4 млн кВт•год;
  • зниження передавання електроенергії ДТЕК Донецькобленерго, ДТЕК Високовольтні мережі і ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля на 13,5%, або 468,2 млн кВт•год, у зв’язку зі зміною кількості абонентів. З березня 2017 року компанія не керує ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» та ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» в частині мереж, розташованих на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• ДТЕК Дніпрообленерго: у Дніпрі відкрито оновлений Центр обслуговування клієнтів. Центр надає весь пакет базових послуг: від звірення показань лічильника до отримання технічних умов на приєднання до електромереж;
  • у Дніпрі завершено перший етап будівництва підстанції 150/10/6 кВ «Наддніпрянська». Підстанція створить додаткову потужність для під’єднання нових споживачів, а також підвищить надійність живлення наявних і запланованих підстанцій, що забезпечують електроенергією метрополітен. У межах проекту застарілу систему повітряних ліній буде демонтовано й замінено на високовольтний кабель зі зшитого поліетилену;
  • Київенерго: завершено технічне оновлення підстанції «Гарнізонна» 35/10 кВ, яка забезпечує аеропорт м. Київ (Жуляни). На підстанції встановлено сучасну автоматизовану систему керування. Це дає змогу в онлайн-режимі збирати, зберігати та передавати інформацію як про стан обладнання, так і параметри електричних приєднань. Крім того, системи релейного захисту, електроавтоматики та керування переведені на сучасні мікропроцесорні пристрої з можливістю вільного програмування;
  • завершується реконструкція підстанції «Центр» 110/10 кВ, яка відповідає за якість і стабільність електропостачання центральних районів столиці. У межах проекту встановлено два силові трансформатори по 63 МВА кожний, що дало змогу створити резерв потужності в 40 МВА;
  • розпочато будівництво підстанції «Аркада» 110 кВ. Проект спрямований на забезпечення стабільного та надійного енергопостачання житлових мікрорайонів і створення потужності для під’єднання нових споживачів.

ДТЕК ВДЕ

У першому кварталі 2018 року компанія відпустила в Об’єднану енергосистему України 206,2 млн кВт•год зеленої електроенергії. Це перевищує показник аналогічного періоду минулого року на 18,7%, або 32,5 млн кВт•год.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• зростання відпуску електроенергії Ботієвським вітропарком на 17,8%, або 30,8 млн кВт•год, до 204,6 млн кВт•год завдяки збільшенню швидкості вітру на майданчику. Коефіцієнти готовності вітроелектроустановок та інфраструктури станції залишаються стабільно високими — 99,40% і 99,97% відповідно;
  • 1,7 млн кВт•год вироблено Трифанівською сонячною електростанцією, яка була введена в експлуатацію в серпні минулого року. Коефіцієнт готовності обладнання геліостанції становить — 99,96%.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• триває будівництво першої черги Приморського вітропарку, який буде розташований у Запорізькій області. Проводяться роботи з облаштування монтажних майданчиків, проїздів та влаштування фундаментів для вітроелектроустановок. Як очікується GE (General Electric) протягом року постачить 26 вітротурбін потужністю 3,8 МВт кожна;
  • підготовка до реалізації проекту з будівництва в Дніпропетровській області Нікопольської СЕС потужністю 200 МВт. Партнер –  China Machinery Engineering Corporation (CMEC), з якою у квітні було укладено договір на проектування та будівництво станції. Будівництво Нікопольської СЕС заплановано завершити у 2018 році;
  • девелопмент нових проектів у вітро- та геліоенергетиці. Цільовий портфель проектів ДТЕК ВДЕ — 1 000 МВт, які заплановано побудувати протягом наступних років.

ДТЕК Нафтогаз

У січні-березні 2018 року ПрАТ «Нафтогазвидобування» видобуло 397,9 млн куб. метрів природного газу та 12,7 тис. тонн газового конденсату. Це менше за показники за аналогічний період минулого року на 19,7 млн куб. метрів і 1,6 тис. тонн, що пов’язано з проведенням планових ремонтних робіт.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• введення в експлуатацію свердловини № 34 на Семиренківському газоконденсатному родовищі завглибшки 5 600 м;
  • завершення капітального ремонту свердловин № 8 і № 70 на Семиренківському газоконденсатному родовищі;
  • проведення заходів з інтенсифікації дебітів на наявному фонді свердловин.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• продовження буріння свердловини № 25 на Семиренківському газоконденсатному родовищі проектною глибиною 5 714 метрів;
  • початок буріння свердловини № 43 на Семиренківському газоконденсатному родовищі проектною глибиною 6 200 м;
  • будівництво пропанового-холодильної установки на Олефірівській установці підготовки газу.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?