У Бахмуті підписані перші в Донецькій області ЕСКО-контракти

ДТЕК13 Липень 2018

Місто Бахмут уклало договори енергосервісу з компанією ДТЕК ЕСКО щодо енергоефективної модернізації школи №24 та дитячого садку №52 для підвищення комфорту та економії 25% тепла на опалення. Бахмут став першим містом на Донеччині, що уклало подібні контракти.

У Бахмуті підписані перші в Донецькій області ЕСКО-контракти

Згідно контрактів, енергосервісна компанія (ЕСКО) профінансує та виконає низку енергозберігаючих заходів, що дозволить скоротити споживання тепла, забезпечити дотримання санітарних вимог для приміщень з дітьми, та допомогти місту зекономити кошти на опалення. Місто буде оплачувати вартість проведених робіт виключно за рахунок частини досягнутої економії. ЕСКО-інвестор був відібраний на тендері через систему ProZorro.

Підрядник вже розпочав виконання робіт на об’єктах. «У школі та дитсадку ДТЕК ЕСКО встановлює та має ввести в експлуатацію до опалювального сезону індивідуальний тепловий пункт та автоматику погодозалежного регулювання, а також замінити та утеплити частини трубопроводу. Протягом всього терміну дії контрактів виконавець має забезпечувати нормальну роботу та сервісне обслуговування нового обладнання, дотримання санітарних вимог у приміщеннях щодо температури та забезпечувати моніторинг економії теплової енергії», - сказала Тетяна Татаринова, начальник відділу енергоменеджменту та екології управління економічного розвитку Бахмутської міської ради.

«Ми раді розпочати співпрацю з Бахмутом. Сподіваємося, інші міста Донеччини перейматимуть цей досвід та скористаються можливістю енергомодернізації міської інфраструктури за рахунок інвестицій енергосервісних компаній», - відмітив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Нагадаємо, механізм енергосервісу в бюджетній сфері запроваджений в Україні з 2016 року і передбачає, що оплата енергосервісу здійснюється замовником виключно за рахунок економії енергоресурсів, гарантованої та досягнутої в результаті впровадження такими компаніями енергоефективних заходів. По завершенні дії енергосервісного контракту ЕСКО-інвестор передає все обладнання своєму клієнту, вся подальша економія залишається місту.

ЕСКО, вкладаючи власні кошти, несе фінансові ризики, бере повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена в досягненні максимальної економії на оплату комунальних послуг. Зазначений механізм дозволяє без додаткових витрат з бюджету зменшити споживання енергоресурсів бюджетними установами.

За даними Держенергоефективності, на сьогодні вже у 17 містах Україні укладено 148 ЕСКО-договорів на загальну суму близько 123 млн гривень.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?