У Бахмуті підписані перші в Донецькій області ЕСКО-контракти

ДТЕК13 Липень 2018

Місто Бахмут уклало договори енергосервісу з компанією ДТЕК ЕСКО щодо енергоефективної модернізації школи №24 та дитячого садку №52 для підвищення комфорту та економії 25% тепла на опалення. Бахмут став першим містом на Донеччині, що уклало подібні контракти.

Згідно контрактів, енергосервісна компанія (ЕСКО) профінансує та виконає низку енергозберігаючих заходів, що дозволить скоротити споживання тепла, забезпечити дотримання санітарних вимог для приміщень з дітьми, та допомогти місту зекономити кошти на опалення. Місто буде оплачувати вартість проведених робіт виключно за рахунок частини досягнутої економії. ЕСКО-інвестор був відібраний на тендері через систему ProZorro.

Підрядник вже розпочав виконання робіт на об’єктах. «У школі та дитсадку ДТЕК ЕСКО встановлює та має ввести в експлуатацію до опалювального сезону індивідуальний тепловий пункт та автоматику погодозалежного регулювання, а також замінити та утеплити частини трубопроводу. Протягом всього терміну дії контрактів виконавець має забезпечувати нормальну роботу та сервісне обслуговування нового обладнання, дотримання санітарних вимог у приміщеннях щодо температури та забезпечувати моніторинг економії теплової енергії», - сказала Тетяна Татаринова, начальник відділу енергоменеджменту та екології управління економічного розвитку Бахмутської міської ради.

«Ми раді розпочати співпрацю з Бахмутом. Сподіваємося, інші міста Донеччини перейматимуть цей досвід та скористаються можливістю енергомодернізації міської інфраструктури за рахунок інвестицій енергосервісних компаній», - відмітив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Нагадаємо, механізм енергосервісу в бюджетній сфері запроваджений в Україні з 2016 року і передбачає, що оплата енергосервісу здійснюється замовником виключно за рахунок економії енергоресурсів, гарантованої та досягнутої в результаті впровадження такими компаніями енергоефективних заходів. По завершенні дії енергосервісного контракту ЕСКО-інвестор передає все обладнання своєму клієнту, вся подальша економія залишається місту.

ЕСКО, вкладаючи власні кошти, несе фінансові ризики, бере повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена в досягненні максимальної економії на оплату комунальних послуг. Зазначений механізм дозволяє без додаткових витрат з бюджету зменшити споживання енергоресурсів бюджетними установами.

За даними Держенергоефективності, на сьогодні вже у 17 містах Україні укладено 148 ЕСКО-договорів на загальну суму близько 123 млн гривень.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?