«Розумні» лічильники допоможуть уберегти електричну мережу житлових будинків від перевантажень

Ніяких перевантажень, згорілих холодильників, телевізорів і комп’ютерів. ДТЕК Дніпровські електромережі системно програмує «розумні» лічильники, щоб уникнути перевантажень в електромережі клієнтів. Такі нововведення компанії – превентивна міра для мінімізації аварійних відключень жителів міст, які переходять на електроопалення.

Автоматичне реагування на перевищення електропотужності буде працювати там, де ДТЕК Дніпровські електромережі вже встановив «розумні лічильники», що працюють в автоматизованій системі комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ).

Як це працює : Коли клієнт включає одночасно кондиціонер, конвертер, холодильник, пилосос та електрочайник – виникає «сплеск» споживаної електроенергії, що часто призводить до масштабних аварій в мережі. Щоб уникнути такої ситуації, ДТЕК Дніпровські електромережі програмує «розумний» лічильник, який під час перевантажень автоматично відключить електроенергію на три хвилини. Для відновлення подачі електроенергії споживачу необхідно знизити навантаження – відключити один з приладів. «Розумний» лічильник відреагує автоматично і відновить подачу електроенергії також через 3 хвилини.

«Така автоматизація вкрай важлива, особливо для клієнтів, які переходять на електрообігрів і часто не контролюють навантаження, піддаючи ризику себе і своїх сусідів. Відключення цілих будинків і районів, згоріла проводка, зіпсована техніка призводять до тривалих аварійних відключень та довгострокових ремонтів. Наше завдання – попередити ці ризики і забезпечити надійне енергопостачання для клієнтів », – зазначає операційний директор ДТЕК Дніпровські електромережі  Юрій Лакіза .

«Розумні» лічильники вже запрограмовані клієнтам з АСКОЕ в Нікопольському, Павлогорадського, Новомосковському та Кам’янському районі, а також в Дніпрі та Кривому Розі. В першу чергу, нововведення торкнеться жителів з індивідуальним електроопаленням.

ДТЕК Дніпровські електромережі закликають використовувати електроприлади раціонально. А якщо навантаження потрібно збільшити, наприклад, клієнт встановив більш потужну пральну машинку або бойлер, – потрібно звернутися в ДТЕК Дніпровські електромережі і зробити заявку на додаткову потужність. Щоб не ставити під загрозу електропостачання всього району, де живе клієнт.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?