Вугільна фабрика ДТЕК заощадить 90% електроенергії на освітленні

ДТЕК07 серпня 2017

Компанія ДТЕК ЕСКО реалізувала перший енергосервісний проект у вугільній галузі: на ДТЕК Добропільській ЦЗФ було замінено 339 старих світильників із неефективними лампами на нові світлодіодні (LED). Завдяки цьому досягнуто економію 90,5% електроенергії на освітленні. За рік проект дасть змогу заощадити понад 1 млн кВт·год, що можна порівняти з річним електроспоживанням 5–6 багатоквартирних будинків у Добропіллі.

На початковому етапі проекту фахівці ДТЕК ЕСКО провели енергоаудит Добропільської ЦЗФ, визначили наявний потенціал економії й перелік заходів для її досягнення. Енергоменеджери ЦЗФ запропонували першим реалізувати захід із технічного переоснащення системи освітлення головного корпусу. Для реалізації проекту було укладено енергосервісний контракт терміном на 5 років.

Фахівці ДТЕК ЕСКО спільно з енергоменеджерами ЦЗФ розробили техніко-економічне обґрунтування проекту, вибрали на тендері підрядника, який виконав проектні, монтажні та пусконалагоджувальні роботи «під ключ». Постачальником обладнання стала українська проектно-монтажна компанія ТОВ «І ЕЙ СОЛЮШНЗ» — технічний партнер українського виробника світлодіодного освітлювального обладнання ТОВ «ІнтелТек Україна». У процесі реалізації проекту встановлено пожежобезпечні світильники ТОВ «ІнтелТек Україна» з анодованого алюмінію і світлопропускного полікарбонату з такими характеристиками:

• світловіддача світильника (ефективність) — понад 120 Лм/Вт;
  • індекс передавання кольору — більш ніж 80%;
  • ступінь захисту — IP65 (ДСТУ IEC 60598–1);
  • очікуваний термін служби (падіння світлового потоку не більш ніж 30%) — 85 тис. годин.

Крім ламп підрядники замінили понад 6 км кабельних ліній, всі щитові, елементи керування освітленням, встановили індивідуальні системи обліку електроенергії, яку споживає аварійне та робоче освітлення.

Ефект від економії електроенергії буде розподілений між ДТЕК ЕСКО і ЦЗФ у пропорції 70/30. Через 5 років, після закінчення терміну енергосервісного контракту, 100% економії і все встановлене обладнання залишиться ДТЕК Добропільській ЦЗФ.

«Завдяки заміні ламп ми поліпшили умови праці для наших працівників, забезпечили комфортне для зору світло. Водночас підвищили промислову безпеку, знизивши ризики травматизму через недостатню освітленість. Світильники захищені від пилу та вологи, що актуально для вугільного виробництва. Зменшено навантаження на стару електропроводину, що дало змогу уникнути небажаного нагрівання контактів і також позитивно позначилося на промисловій безпеці. Нам не доведеться постійно міняти лампи або стикатися з проблемою їх утилізації — LED-лампи будуть працювати як мінімум 50 000 годин і є екологічно безпечними», — розповіла директор ДТЕК Добропільської ЦЗФ Надія Судак.

«Енергосервіс дає змогу нашим клієнтам впроваджувати інновації, модернізувати будівлі та виробництво за допомогою наших інвестицій і без додаткових витрат із їхнього боку. Клієнти економлять кілька разів: під час розробки проекту, під час його впровадження, у процесі економії енергоресурсів, під час зниження експлуатаційних витрат, мінімізації виробничих ризиків, на зниженні екологічного податку. Аналогічний підхід може бути застосовано і для об’єктів бюджетної сфери — шкіл, садочків, лікарень, а також для житлового сектору — багатоквартирних будинків», — розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?