Ринок відновлюваної енергетики України «оживе» до 2017 року

Новий виток розвитку сектору сонячної енергетики України очікується у 2016–17 рр., вітроенергетики — з 2017–2018 р. У 2015 р. приріст потужностей ВДЕ склав усього 26 МВт, що вдев’ятеро нижче, ніж у 2014 р. Такий провал — наслідок високих країнових ризиків і нестабільності державної політики щодо розвитку ВДЕ у 2014–15 рр. З 2016 очікується поступовий приріст потужностей відновлюваної енергетики (112 МВт) переважно за рахунок реалізації нових проектів у сонячній енергетиці. Інтерес інвесторів до сектору ВДЕ може відновитися за умови стабілізації сприятливих чинників. Таку думку висловив директор ТОВ «Приморська вітроелектростанція» (ДТЕК ВДЕ) Іван Лисенко під час виступу на Міжнародному форумі та виставці відновлюваної енергетики України SEF-2016.

Ефективність будь-якого проекту ВДЕ залежить від трьох ключових чинників, які мають властивість змінюватися в часі: ризик країни, рівень державної підтримки ВДЕ і вартість технологій. Саме на них орієнтуються інвестори, приймаючи рішення про реалізацію проекту. Сьогодні баланс цих трьох чинників дозволяє сподіватися на поступовий приріст потужностей відновлюваної енергетики. Держава підтвердила курс на розвиток ВДЕ, що виражається в законодавчій підтримці і стимулювальному «зеленому» тарифі. Ризик і далі перебуває на високому рівні. Однак індикатори, які його визначають, або знижуються, або залишаються на одній позначці та стабілізуються. Якщо стимули розвитку збережуться за одночасного зниження ризику країни, то інтерес інвесторів до сектору відновиться. На розвиток ВДЕ України також впливають загальносвітові тренди, які полягають у вдосконаленні технологій.

«Ми вже спостерігаємо нові проекти в сонячній енергетиці, і їх кількість збільшиться 2017 року. Проекти вітроенергетики складніші, як правило, масштабніші, з тривалішим періодом реалізації. Інтерес інвесторів до сегменту вітру не відновився в колишньому обсязі, тому значний приріст нових потужностей ВЕС стартує трохи пізніше, — зазначив директор Приморської ВЕС Іван Лисенко. — Найбільш сприятлива ситуація триватиме до 2020 року, потім можливе поступове зниження інтересу до сектору. Це пов’язано зі скороченням «зеленого» тарифу на 10% у 2020 і 2025 рр. і його скасування у 2030 р. Тому Україні вкрай важливо використовувати наявні сьогодні можливості, щоб наблизитися до виконання своїх зобов’язань перед Європейським енергетичним співтовариством щодо досягнення 11% частки ВДЕ в енергобалансі. Портфель проектів ДТЕК ВДЕ сьогодні становить 1,35 ГВт. Ми також плануємо реалізацію нових проектів, починаючи з 2017 року».

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?