Виробничі показники ДТЕК за 9 місяців 2017 року

ДТЕК29 Листопада 2017

Видобуток вугілля підприємствами Групи ДТЕК у січні-вересні 2017 року становив 21 млн тонн, з яких на вугілля газових марок припадає 16,9 млн тонн (+10,5% до 9 місяців 2016 року), на антрацит та пісне вугілля – 4,1 млн тонн (-41,7%); відпуск електроенергії — 26,9 млрд кВт•год (-6,1%), передавання електроенергії мережами — 31,8 млрд кВт•год (-5,3%), видобуток природного газу — 1,2 млрд куб. м (+2,9%).

«Україна буде енергонезалежною. Реформування ринку електроенергії та створення конкурентного ціноутворення дадуть змогу досягти цієї мети у максимально короткий термін, — зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, коментуючи підсумки роботи компанії за 9 місяців 2017 року. — Ми збільшуємо інвестиції у видобуток вугілля марки «Г» для максимального споживання тепловою генерацією вітчизняної сировини, та зниження частки імпорту. З початку року видобуток газових марок вугілля зріс на 10,5%, що дозволило нам збільшити виробництво електроенергії з цього вугілля на 14,3%. Також енергоблоки переоснащуються з дефіцитного антрациту на вугілля марки «Г». Інтенсифікація видобутку газу та нові проекти у зеленій генерації – це теж наш внесок у енергонезалежність країни. У 2017 році запрацював перший проект ДТЕК у геліоенергетиці – Трифанівська СЕС. У 2018 році буде побудована ще одна сонячна електростанція потужністю 200 МВт».

Основні виробничі показники Групи ДТЕК

11 591,8

-1 063,9

-9,2

у тому числі на сторонніх ЦЗФ

1 128,4

41,5

-0,1

-0,2

*З березня 2017 року показники активів, розташованих на території, тимчасово не підконтрольній українській владі в Донецькій і Луганській областях, не консолідуються у звітність через відсутність управління.

***У тому числі трейдингові операції за межами України.

**У тому числі ШУ Обуховська

Показники

од. вим.

9 міс. 2017 р.

видобуток вугілля

2 192,1

випуск концентрату

1 339,1

З 1 вересня 2016 року у звітність ДТЕК Енерго не консолідуються показники ШУ Обуховська у зв’язку з тим, що підприємство передано в управління стратегічного холдингу ДТЕК. Транзакція здійснена в межах реструктуризації кредитного портфеля ДТЕК Енерго і спрямована на збалансування можливостей із розвитку підприємств і обслуговування позик.

ДТЕК Енерго

Видобуток і збагачення вугілля

Шахтарі компанії за дев’ять місяців 2017 року видобули 18,8 млн тонн вугілля, що нижче за показник за аналогічний період минулого року на 8,7%, або 1,8 млн тонн. Збагачувальні фабрики компанії переробили 12,8 млн тонн рядового вугілля, випуск концентрату становив 8,1 млн тонн. На сторонніх ЦЗФ було збагачено 2 млн тонн ресурсу, випуск концентрату досяг 1,1 млн тонн.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збільшення видобутку газових марок вугілля на 10,5%, або 1 615 тис. тонн. Підприємства видобули 16,9 млн тонн вугілля марки «Г» — це найвищий показник в історії компанії за результатами 9 місяців. Такі високі результати досягнуті завдяки гірникам ДТЕК Павлоградвугілля, які збільшили продуктивність на 13,8%, до 110,7 тонн/на місяць на людину.

Підготовка гірничих виробок ускладнюється аварійністю прохідницького обладнання та шахтного транспорту у зв’язку зі збільшенням навантаження та погіршенням гірничо-геологічних умов у районі проведення робіт;

• зниження видобутку антрацитових марок вугілля. З березня 2017 року компанія не здійснює управління ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит», ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит», ПрАТ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу» й ТОВ «Моспинське ВПП» у зв’язку з неприйнятною вимогою про перереєстрацію на тимчасово непідконтрольну українській владі територію в Донецькій і Луганській областях.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• забезпечення шахт стабільним провітрюванням гірничих виробок. На шахті «Дніпровська» тривають будівельно-монтажні роботи на механічній частині вентиляторів головного провітрювання. На шахті «Ювілейна» будується вентиляційна свердловина: введено підстанцію для підземного електропостачання і ведеться будівництво допоміжних споруд для шахтного транспорту;
  • завершуються будівельно-монтажні роботи фільтрпресового відділення на ЦЗФ «Добропільська». У світовій практиці вуглезбагачення застосування стрічкових фільтрпресів є однією з найбільш поширених технологій, оскільки дає змогу знизити екологічне навантаження завдяки переходу підприємства на повний замкнутий цикл водно-шламової схеми, що виключає накопичення рідких відходів.

Генерація електроенергії

26,4 млрд кВт•год відпустили в Об’єднану енергосистему України станції ДТЕК Енерго в січні-вересні 2017 року. Відпуск знизився на 6,4%, або 1,8 млрд кВт•год, щодо аналогічного періоду 2016 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збільшення виробництва електроенергії атомними та гідроелектростанціями на 11,6%, або 7,5 млрд кВт•год, у зв’язку з дією до середини липня надзвичайного стану в енергетиці;
  • уповільнення темпів зростання споживання електроенергії до 1,3%, або 1,4 млрд кВт•год;
  • зниження відпуску електроенергії на 20,3%, або 3,4 млрд кВт•год, ДТЕК Східенерго і ДТЕК Дніпроенерго. Причинами стали припинення управління ВП «Зуївська ТЕС», а також зупинка на квітень-липень Придніпровської та Криворізької ТЕС для підготовки до навантаження в пік літнього енергоспоживання;
  • збільшення відпуску електроенергії на 14%, або 1,6 млрд кВт•год, ДТЕК Західенерго й Київенерго.

Енергоблоки ТЕС ДТЕК Енерго, що працюють на вугіллі марки «Г» і перебувають в операційному управлінні компанії, наростили відпуск електроенергії в Об’єднану енергосистему України на 14,3%, або 2,5 млрд кВт•год. Сумарний відпуск за звітний період становить 19,8 млрд кВт•год.

Станом на 1 жовтня 2017 року, на складах теплоелектростанцій компанії було 763 тис. тонн вугілля, що на 7% перевищує показник на аналогічну дату 2016 року. Запаси вугілля марки «Г» становили 543 тис. тонн, марки «А» — 221 тис. тонн.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• збільшення використання вугілля марки «Г» в енергетиці. ДТЕК Придніпровська ТЕС перевела енергоблок № 7 з антрацитових марок вугілля на газові та веде аналогічні роботи на енергоблоці № 8. ДТЕК Миронівська ТЕС переоснастила котел № 10. Перехід на газові марки вугілля дасть змогу мінімізувати закупівлю антрациту, у такий спосіб збільшивши використання українського ресурсу;
  • завершено другий етап реконструкції енергоблока № 1 ДТЕК Криворізька ТЕС. Проведені роботи дадуть змогу встановлену потужність енергоблока підвищити з 282 до 315 МВт, розширити діапазон маневреності на 58 МВт до 158 МВт і знизити питомі витрати палива;
  • завершено перший етап будівництва конденсаційного економайзера на водогрійних котлах ТЕЦ-6 Київенерго. Проект спрямований на підвищення ефективності спалювання природного газу й дасть змогу щорічно економити до 10,7 млн куб. метрів. Нове обладнання також буде сприяти покращенню екологічних показників підприємства. Уже виконано будівельно-монтажні роботи та проведено випробування обладнання;
  • триває реконструкція енергоблока № 10 ДТЕК Бурштинська ТЕС. Проект спрямований на збільшення встановленої потужності енергоблока на 15 МВт до 210 МВт, діапазону маневреності — на 30 МВт до 105 МВт, ККД котла — до 90%, а також підвищення надійності роботи в пікові періоди. Основне обладнання енергоблока — барабан і поверхні нагріву котла, турбіна, ротор генератора, трансформатор і електрообладнання — буде замінено. Під час встановлення нового барабана котла, старий було демонтовано зі збереженням цілісності, що в разі аварійної ситуації дасть змогу його використовувати на іншому енергоблоці.

Усі енергоблоки компанії під час модернізації проходять реконструкцію електрофільтрів для досягнення рівня викидів пилу відповідно до Директиви 2001/80/ЕС.

Передавання електроенергії мережами

31,8 млрд кВт•год електроенергії передано дистрибуційними підприємствами компанії споживачам у січні-червні 2017 року. Це на 5,3%, або 1,8 млрд кВт•год, нижче за показник аналогічного періоду минулого року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збільшення ДТЕК Дніпрообленерго й Київенерго обсягу передавання електроенергії на 162,3 млн кВт•год;
  • зниження передавання електроенергії ДТЕК Донецькобленерго, ДТЕК Високовольтні мережі і ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля на 18%, або 1,9 млрд кВт•год. З березня 2017 року компанія не здійснює управління ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» та ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» в частині мереж, розташованих на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької області.

Ключові проекти, що реалізуються в періоді:

• ДТЕК Донецькобленерго: завершено технічне переоснащення підстанції «Місто-5» у Маріуполі. У процесі модернізації замінено обладнання розподільчого пристрою 35 кВ, а також змонтовано сучасний електротехнічний модуль 6 кВ із застосуванням вакуумних вимикачів. Це підвищило надійність енергопостачання споживачів, знизило втрати під час передавання електроенергії та покращило умови праці;
  • відкрито сучасний центр обслуговування клієнтів у Маріуполі. Центр надає більш ніж 100 послуг енергокомпанії, консультації з питань енергопостачання і весь спектр операцій: від звірення показань лічильника до отримання технічних умов на приєднання до електромереж.
  • ДТЕК Високовольтні мережі: у Краматорську завершено модернізацію двох підстанцій для підвищення якості електропостачання споживачів. На підстанціях встановлено автоматичну систему управління, яка інтегрована в загальний інформаційний комплекс оперативно-диспетчерської служби високовольтних мереж. Це дасть змогу дистанційно керувати обладнанням і виявляти пошкодження.
  • ДТЕК Дніпрообленерго: у Дніпрі триває будівництво підстанції 150/10/6 кВ «Наддніпрянська». Підстанція створить додаткову потужність для підключення споживачів, а також підвищить надійність живлення наявних і запланованих підстанцій, що забезпечують електроенергією міський метрополітен;
  • для клієнтів компанії запущено платіжний портал Payhub, який доступний для жителів будь-якого населеного пункту Дніпропетровської області.
  • Київенерго: триває технічне переоснащення підстанції 110/35/10 кВ «Солом’янська». Проект спрямований на забезпечення надійності енергопостачання та збільшення пропускної здатності мереж.

Комерційна діяльність

Постачання вугілля

За дев’ять місяців 2017 року на зовнішні ринки було постачено 582 тис. тонн вугільної продукції, що на 49% нижче показника за аналогічний період минулого року. Відвантаження здійснюються з ресурсу ШУ «Обуховська». Скорочення обсягу експортних операцій зумовлене нарощуванням постачання на український ринок. Зокрема для забезпечення електростанцій компанії, що працюють на антрациті, було постачено 533 тис. тонн. У звітному періоді компанія також імпортувала вугільну продукцію з ПАР та Польщі. Загалом ДТЕК Енерго імпортував 1 335 тис. тонн вугілля.

Постачання вугілля з власного ресурсу промисловим споживачам України скоротилося на 19% і становило 1,5 млн тонн, що пов’язано з припиненням управління активами в зоні проведення АТО.

Постачання електроенергії

Компанія за зовнішньоекономічними контрактами у січені-вересні 2017 року постачила 4 млрд кВт•год, що на 45% перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Постачання здійснювалось у напрямку Угорщини, Молдови та Польщі.

ДТЕК ВДЕ

За січень-вересень 2017 року відпуск «зеленої» електроенергії Ботієвською ВЕС становив 443,7 млн кВт•год, що на 10,3% перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Ключова причина зростання — підвищення швидкості вітру на майданчику станції. Коефіцієнти готовності вітроелектроустановок та інфраструктури станції залишаються стабільно високими — 98,62% і 99,28% відповідно.

Компанія продовжує розвивати напрям вітроенергетики. У серпні на громадських слуханнях громади м. Приморська, с. Борисівка й Ботієвської об’єднаної територіальної громади погодили проект будівництва Приморської ВЕС потужністю 200 МВт. Протягом 2018–2019 років встановлять 52 вітротурбіни виробництва GE (General Electric). Компанія розпочала будівництво адміністративного комплексу станції й підготовку території для облаштування будівельного містечка.

Другий перспективний напрям, який розвиває компанія у відновлюваній енергетиці, — сонячна енергетика. У серпні в Херсонській області введено в експлуатацію Трифанівську СЕС потужністю 10 МВт. За звітний період станція виробила 2,4 млн кВт•год. Компанія почала девелопмент нових проектів у геліоенергетиці. Розглядається можливість будівництва у 2018 році сонячної електростанції потужністю 200 МВт у Дніпропетровський області. Стратегія розвитку ДТЕК ВДЕ передбачає, що портфель реалізованих проектів у геліоенергетиці сягне 800 МВт у 2021 році.

ДТЕК Нафтогаз

ПрАТ «Нафтогазвидобування» за дев’ять місяців 2017 року збільшило видобуток природного газу на 3% проти аналогічного періоду минулого року, до 1,2 млрд куб. метрів, видобуток газового конденсату становить 41,4 тис. тонн, що відповідає показнику за 9 місяців 2016 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• реконструкція й модернізація наземної інфраструктури для покращення безперервної та безпечної роботи установок підготовки газу;
  • інтенсифікація дебітів експлуатаційних свердловин.

Основні проекти, що реалізуються в періоді:

• буріння свердловини № 34 завглибшки 5 578 метрів і початок буріння свердловини № 25 завглибшки 5 714 метрів на Семиренківському газоконденсатному родовищі;
  • модернізація установки підготовки газу на Мачухівському родовищі.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?