Проект ДТЕК ЕСКО на ЦГЗК знизив витрати на електроенергію на 5,5 млн грн за рік

ДТЕК17 Травень 2018

Енергоефективні перетворювачі частоти за рік допомогли заощадити 52% електроенергії на роботі насосів Центрального ГЗК (ЦГЗК) Групи Метінвест. Устаткування було встановлено в рамках енергосервісного проекту з ДТЕК ЕСКО.

Проект ДТЕК ЕСКО на ЦГЗК знизив витрати на електроенергію на 5,5 млн грн за рік

ДТЕК ЕСКО спільно з Центральним ГЗК підвели підсумки року роботи першого енергосервісного проекту на підприємстві. У березні 2017 року на збагачувальній фабриці гірничодобувного підприємства ДТЕК ЕСКО профінансував і встановив «під ключ» 12 перетворювачів частоти виробництва швейцарської компанії ABB, які автоматично регулюють роботу електродвигунів. Тоді передбачалося, що ЕСКО-проект на 25% підвищить енергоефективність насосних агрегатів і заощадить комбінату 2 млн кВт·год або 3 млн грн. Однак, за рік роботи проекту його результати перевершили очікування.

За фактом річна економія електроенергії склала 52,3%, а в окремі місяці вона сягала 61%. Частотники за 12 місяців роботи заощадили 3,4 млн кВт∙год електроенергії (що еквівалентное 3 тис. тон викидів СО2) і зменшили витрати підприємства на електроенергію на 5,5 млн грн. Вища за прогнози економія дозволить завершити енергосервісний контракт на рік раніше. Після цього нове обладнання перейде у власність ЦГЗК.

«Енергосервіс як механізм фінансування та виконання енергоефективних заходів «під ключ» з гарантованим досягненням економії активно застосовується в світі вже більше 30 років. В Україні ця послуга тільки розвивається, тому частіше можна почути про гіпотетичні і прогнозні результати ЕСКО-проектів. Проект на ЦГЗК показує, яку фактичну вигоду підприємство-замовник отримало за рік. Цю економію і надійну роботу устаткування можна, що називається, помацати», – сказав директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

«На старті проекту ЦГЗК профінансував лише 20% вартості нового обладнання і робіт. Решта 80% проінвестував ДТЕК ЕСКО, який взяв на себе всі ризики успішності проекту. Досягнуту економію ми з ДТЕК ЕСКО ділимо в пропорції 20/80. Інвестиції ЦГЗК за рік вже окупилися. Подальша економія стає для нас, по суті, прибутком», – поділився генеральний директор Центрального гірничо-збагачувального комбінату Дмитро Шевчик.

«Перетворювачі частоти – це робот, який замінює людини і з застосуванням smart-технологій регулює роботу насосів в автоматичному режимі. Датчики підказують роботу, коли збільшити або зменшити обороти електродвигуна насоса, в залежності від завантаження виробничої лінії. І за рік цей робот жодного разу «не втомлювався» - незважаючи на сувору зиму і раптово холодну весну. Устаткування працювало справно, як швейцарський годинник», – розповів начальник відділу енергоменеджменту Центрального ГЗК Максим Стрілець.

В даний час ДТЕК ЕСКО і ЦГЗК реалізують ще два ЕСКО-проекту – заміну 7 електродвигунів на сучасні енергоефективні та установку 10 частотних перетворювачів на насосні агрегати. Аналогічні проекти з технічного переоснащення насосного обладнання на електростанціях і вугільних фабриках ДТЕК також демонструють економію від 35 до 60% електроенергії.

Читайте детально: https://dtek-esco.com/news/proekt-dtek-esko-na-tsgoke-snizil-raskhody-na-elektroenergiyu-na-55-mln-grn-za-god

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?