Придніпровська ТЕС заощадить 85% електроенергії на освітленні

ДТЕК16 Жовтня 2018

На ДТЕК Придніпровській ТЕС стартував проект з модернізації стельового електроосвітлення машинного залу. Завдяки встановленню 130 LED-світильників планується заощадити 85% електроенергії при освітленні турбін енергоблоків №№7,8,9,10. Екологічний ефект – скорочення викидів СО2 на 380 тон на рік. Модернізацію фінансує і виконує «під ключ» ДТЕК ЕСКО.

Придніпровська ТЕС заощадить 85% електроенергії на освітленні

Перші 80 енергоефективних світильників вже встановлені над блоками №8-10. В рамках проекту також будуть замінені 2,6 км кабельних електромереж та щитові. Для більшої економії енергетики встановлюють сутінкові датчики для автоматичного вмикання/вимикання світла в залежності від освітленості з вікон.

Такий комплексний підхід дозволить заощадити ТЕС близько 400 тис. кВт∙год або 785 тис. грн. на рік.

«Економія і екологія – це добре і вигідно. Але головним результатом для нас буде підвищення рівня промислової безпеки та поліпшення умов праці для персоналу станції. Перехід на LED-світильники дозволить забезпечити оптимально комфортний рівень освітленості для енергетиків – 200 люкс, що відповідає санітарним вимогам для промислового об'єкта», – говорить директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Сергій Дегтяренко.

«Модернізувати систему електроосвітлення ми планували давно. Для такої масштабної модернізації необхідні фінансові ресурси, досвід, експертиза і гарантований результат. Тому ми залучили компанію ДТЕК ЕСКО, яка вже виконувала аналогічні проекти з економією від 70% до 90% електроенергії на освітленні», – розповів Юрій Мерінцов, начальник електроцеху ДТЕК Придніпровської ТЕС.

«Даний проект ми плануємо виконати максимально швидко – протягом трьох тижнів. Все обладнання та монтажні роботи фінансує енергосервісна компанія (ЕСКО), при цьому гарантує 85% економії електроенергії. Повертати інвестиції станція буде виключно за рахунок частини досягнутої і підтвердженої економії. Енергосервіс – це свого роду страхування ризиків успішності проекту та досягнення економії. Аналогічним чином можна модернізувати освітлення в офісах, торгових центрах, вуличне освітлення міст», – зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Компанія вже реалізувала ряд проектів з модернізації електроосвітлення на вуглезбагачувальних фабриках з досягнутою економією від 70 до 90% електроенергії. В процесі реалізації знаходяться проекти зі встановлення 2,2 тис. LED-світильників на ММК Ілліча Групи Метінвест і 162 LED-світильників на ДТЕК Ладижинській ТЕС.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?