Президент вручив Ордени «За мужність» енергетикам ДТЕК за відновлення електроенергії в Авдіївці

Президент України Петро Порошенко нагородив енергетиків ДТЕК Високовольтні мережі Володимира Побезинського й Сергія Гречку. Разом із військовими ЗСУ, фахівцями ДСНС вони отримали Ордени «За Мужність» 3-го ступеня за героїзм, проявлений під час відновлення високовольтних ліній, зруйнованих унаслідок бойових дій у районі Авдіївки.

З 30 січня до 5 лютого 2017 року включно на відновленні ліній електропередачі під Авдіївкою щодня працювали 29 осіб із бригад енергетиків ДТЕК. Їхнім завданням було відновити всі обірвані дроти та під’єднати до живлення високовольтні лінії 110 кВт, які подають напругу на Авдіївку, АКХЗ і Донецьку фільтрувальну станцію, врятувати людей від темряви, холоду та відсутності питної води.

Але, щоб повернути світло в Авдіївку і прилеглі села, потрібно було не тільки відновити лінії високої напруги, а і всю міську павутину розподільчих мереж, дроти яких доставляють світло в кожну оселю. Цим щодня займаються бригади Авдіївського РЕМ ДТЕК Донецькобленерго. Ще 32 енергетики — оперативно-виїзні бригади, начальник Авдіївського РЕМ, головний інженер, диспетчер, інженери, майстри — готували міські мережі до приймання напруги, щойно високовольтники зможуть подати напругу в місто. І все це під обстрілами, які відбувалися щодня.

Керівники ДТЕК і працівники компанії сьогодні привітали з нагородою Володимира Побезинського й Сергія Гречку, а в їхній особі передали слова глибокої вдячності та гордості всім енергетикам ДТЕК, які всі ці вже 1000 днів борються за світло в домівках людей, охоплених непрошеною війною.

Сергій Гречка, начальник дільниці високовольтних ліній електропередачі Павлоградських високовольтних електромереж енергокомпанії ДТЕК Високовольтні мережі.

Упродовж майже 1000 днів Сергій Гречка виїжджає зі своєю бригадою на ремонти у вкрай небезпечній для життя «сірій зоні». Уже понад 200 разів енергетики ДТЕК відновлюють лінії електропередачі тільки під Авдіївкою, не рахуючись із ризиком для власного життя. А ціну життя Сергій знає — за час бойових дій у Донецькій області під час виконання відновних робіт на лініях електропередач загинули 9 енергетиків, 18 дістали поранення.

Сергій працює енергетиком уже 15 років, продовжуючи сімейну традицію. Його батько Олександр Гречка більш ніж 20 років працює на лініях в Авдіївці. Молодший брат Євген — також працював у сусідній бригаді. З липня 2014 року, коли почалися бої в районі Авдіївки, батько й сини працювали пліч-о-пліч, коли для забезпечення безперебійного електропостачання Авдіївського коксохімзаводу, на території АКХЗ постійно чергували бригади Краматорської й Павлоградської дільниць ДТЕК Високовольтних мереж.

Володимир Побезинський, начальник дільниці високовольтних ліній електропередачі Маріупольських високовольтних електромереж енергокомпанії ДТЕК Високовольтні мережі.

Володимир Побезинський працює в енергетиці 19 років. На знеструмлення в «сіру» зону його бригаду викликають в особливо складних випадках, коли потрібна додаткова допомога. Так сталося й зараз, під час обстрілу Авдіївки з 29 січня до 5 лютого. І бригада Володимира Побезинського прибула на допомогу колегам-енергетикам Авдіївки.

Бригаді Володимира Побезинського довелося діяти в умовах безпосередньої загрози для життя та дуже обмежених часових рамках. У цій критичній ситуації вся бригада діяла професійно та злагоджено, максимально оперативно відновивши пошкодження, завдяки чому в Авдіївці і з’явилося світло.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?