«Розумні» насоси на ДТЕК Ладижинській ТЕС економлять 31% електроенергії

ДТЕК06 червня 2019

«Розумні» насоси на ДТЕК Ладижинській ТЕС економлять 31% електроенергії

В результаті автоматизації перекачування освітленої води на ДТЕК Ладижинській ТЕС досягнута економія 31% електроенергії для роботи насосної станції. «Розумний» перетворювач частоти потужністю 630 кВт/6кВ в автоматичному режимі контролює тиск води в розрахунковій точці, регулює навантаження насоса і «підказує» оперативному персоналу про необхідність змін у складі працюючого обладнання.

Енергоефективний проект по встановленню перетворювача частоти профінансувала і виконала компанія ДТЕК ЕСКО. Нове обладнання допоможе ДТЕК Ладижинській ТЕС щорічно економити 2,3 млн кВт∙г на власні потреби на суму понад 5 млн грн. на рік. Екологічний ефект: зниження викидів СО2 на 2 тис. т на рік», – розповів керівник департаменту з управління проектами ДТЕК ЕСКО Ярослав Казмірук.

Встановлений перетворювач частоти 630 кВт/6 кВ забезпечує автоматичну роботу чотирьох насосів на станції освітленої (очищеної) води. Станція забезпечує ТЕС водою, що використовується для видалення золошлаку від згоряння вугілля, і після фільтрації повертається у виробничий цикл.

«Це вже восьмий енергоефективний проект, виконаний ДТЕК ЕСКО на нашій станції. Перетворювач частоти виключив перевитрати електроенергії завдяки автоматичному регулюванню оборотів насосного агрегату в залежності від тиску, підвищить надійність роботи, знизить аварійність, виключить гідроудари. Робота станції стане надійнішою», – сказав директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Ігор Снєгін.

«Ми вперше використовуємо потужний частотник на 630 кВт / 6 кВ. Крім зниження енергоспоживання насоса завданням проекту є напрацювання досвіду використання частотних перетворювачів на високовольтному обладнанні. Інвестуючи в проект, ДТЕК ЕСКО гарантував його успішність і досягнення економії, взявши на себе всі ризики. Компанія вже встановлювала для нас перетворювачі частоти на насосах подачі питної води, каналізаційної станції, баку запасу конденсату та інші. Всі ці проекти забезпечують економію від 30 до 50% електроенергії», – розповів Дмитро Саволюк, енергоменеджер, начальник цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС.

«Потенціал установки частотників на великих промислових підприємствах величезний. Як правило, енергоменеджери підприємств самі вже знають, де є потреба в такому обладнанні. Але у підприємств не завжди є можливість самостійно профінансувати проекти з терміном окупності в декілька років і гарантувати, що нове обладнання приживеться і буде надійно працювати. Механізм енергосервісу дозволяє подолати ці бар'єри, якщо керівництво і енергетики підприємств виявлять ініціативу», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Сергій Чулков.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?