Модернізовані ДТЕК ЕСКО пальники випалювальних машин ММК Ілліча економлять 35% газу

ДТЕК19 Листопада 2018

В рамках енергоефективного проекту на трьох випалювальних машинах аглофабрики ММК Ілліча встановлено 24 сучасних газових пальники і 3 комплекти автоматики. Це дозволить економити 35% газу на роботі випалювальних машин: 1,6 млн м3 газу, або понад 16,5 млн грн. на рік. ДТЕК ЕСКО інвестував у проект 14,4 млн грн. і виконав його «під ключ» з гарантією економії.

Природний газ використовується у виробничому процесі для підготовки агломерату. Нові пальники більш ефективно використовують газ у випалювальних машинах за рахунок автоматичного регулювання тиску подачі газу та рівномірного розподілу температури. Автоматика пальників оснащена контролерами, датчиками температури і тиску газу.

«Завдяки системі енергоменеджменту та реалізації програми енергозберігаючих заходів, наше підприємство з 2012 року заощадило понад 1 млрд. грн. витрат на енергоресурси. Раніше проекти модернізації ми фінансували в рамках інвестиційної програми за рахунок власних або позикових коштів. А для заміни пальників ми залучили інвестиції через механізм енергосервісу», – розповів генеральний директор ММК Ілліча Тарас Шевченко.

«При модернізації випалювальних машин ДТЕК ЕСКО застосував інноваційне обладнання провідних світових виробників. Додатковими перевагами виконаних заходів є підвищення надійності роботи випалювальних машин і дотримання якості хімічного складу продукту (вміст СаО + МgО) при меншому обсязі використаного газу. Очікуваний екологічний ефект – зниження викидів на 3 тисячі тон СО2 на рік», – зазначив начальник відділу з енергозбереження ММК Ілліча Віталій Головченко.

«Енергосервіс – це комплексна послуга. На підставі погодженого з ММК Ілліча технічного рішення ми виконали проектні роботи, постачання пальників і автоматики, запірно-регулюючої арматури і матеріалів, забезпечили монтаж і пуско-налагоджувальні роботи. Протягом декількох років наша компанія буде забезпечувати сервісне обслуговування встановленого обладнання, гарантує не тільки його надійну роботу, а й зафіксований в договорі обсяг економії газу», – зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?