Світовий Банк і ДТЕК: підготування до впровадження торгівлі викидами парникових газів в Україні

Теплова енергетика02 Листопада 2017

Світовий Банк і ДТЕК розпочинають співпрацю в межах проекту «Партнерство заради ринкової готовності». Мета проекту – розроблення плану моніторингу та звіту про викиди парникових газів (ПГ) для підготування участі ТЕС у національній системі торгівлі викидами ПГ.

Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна в червні 2014 р. взяла на себе зобов’язання імплементувати цілу низку екологічних директив Євросоюзу, зокрема й Директиву № 2003/87/ЄC, яка встановлює систему торгівлі квотами на викиди парникових газів.

«У Європі вже понад 10 років успішно діє система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Утворення в Україні ефективного національного вуглецевого ринку та подальшого його приєднання до ринку ЄС дасть змогу досягти цілей національної та глобальної кліматичної політики, а також отримати економічні вигоди. ДТЕК готовий впроваджувати найкращі європейські практики на своїх підприємствах. Запуск системи торгівлі викидами парникових газів в Україні неможливий без копіткої підготовчої роботи. За технічної підтримки Світового Банку ДТЕК починає підготування до участі в системі моніторингу, звітності та верифікації викидів ПГ. Як пілотний проект обрано Запорізьку ТЕС», — говорить керівник департаменту екологічної безпеки ДТЕК Енерго Ірина Вербицька.

За участю компанії Carbon Limits AS, робітників відповідальних підрозділів ТЕС і Департаменту екобезпеки ДТЕК Енерго обговорили ключові моменти реалізації цього проекту.

Довідка:

Світовий Банк визначив консорціум європейських компаній на чолі з Carbon Limits AS, головним виконавцем робіт із впровадження проекту моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні. Докладніше про діяльність Carbon Limits AS можна дізнатися на сайті www.carbonlimits.no

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?