Ладижинська ТЕС заощадить 75% електроенергії на освітленні завдяки LED

ДТЕК04 Жовтня 2018

75% електроенергії планує заощадити ДТЕК Ладижинська ТЕС на освітленні турбінного відділення завдяки встановленню 162 LED-світильників. В рамках енергоефективного проекту ДТЕК ЕСКО також замінить кабельні мережі та щитові. Ці заходи дозволять станції на рік економити 1 млн кВт∙г або 2,5 млн грн. витрат на електроенергію, а викиди СО2 знизяться на 900 тон.

Ладижинська ТЕС заощадить 75% електроенергії на освітленні завдяки LED

Енергоефективний проект виконується на умовах договору енергосервісу. Це означає, що ДТЕК ЕСКО профінансує і виконає модернізацію системи освітлення «під ключ», гарантує досягнення економії і буде обслуговувати нове обладнання.

«З одного боку, у встановленні LED-освітлення немає нічого не звичайного – багато підприємств в Україні поступово переоснащують своє виробництво. Але їм доводиться витрачати на модернізацію власні кошти або брати кредити, платити відсотки і комісійні. А в нашому випадку всі витрати бере на себе енергосервісна компанія (ЕСКО), з якою ми будемо розраховуватися поступово протягом 5 років виключно за рахунок досягнутої економії», – сказав директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

«Заміна освітлення на LED дозволить не тільки економити електроенергію, а й підвищить рівень освітленості на об'єкті, поліпшить промислову безпеку на підприємстві. LED-світильники довговічні, гарантія від виробника – 5 років, вони не вимагають спеціальної утилізації, як ртутні лампи. Тобто заощадити ми зможемо ще й на обслуговуванні системи електроосвітлення», – сказав Дмитро Саволюк, енергоменеджер, начальник цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС.

«Проект на Ладижинської ТЕС – красивий і масштабний. Площа турбінного відділення – 15 тис. кв. метрів. Це як чотири будівлі Центрального Київського залізничного вокзалу. Ми комплексно підійшли до модернізації, повністю перепроектували систему освітлення. Кожен новий світильник замінить собою 3 старих ДРЛ-світильників. Як правило, модернізація системи електроосвітлення показує хорошу економію – від 70 до 90%. Це підтверджують виконані нами проекти на Павлоградської ЦЗФ (650 LED-світильників, 70% економії), на Добропільській ЦЗФ (490 LED-світильників, до 90% економії). На Маріупольскому меткомбінаті ім. Ілліча ми зараз встановлюємо 2,2 тис. світильників. І ще три аналогічних проекти плануємо почати в цьому році на інших ТЕС», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?