Криворізька теплоцентраль не зацікавлена в подаванні тепла містянам

Дві теплопостачальні компанії Кривого Рогу ДП «Криворізька ТЦ» і КПТМ «Криворіжтепломережа» — найбільші боржники за використану електроенергію перед ДТЕК Дніпрообленерго. Сумарно їхній борг становить понад 205 млн грн — 70% із загального боргу всіх тепловиків області у 293 млн грн. Енергетики вже попереджали, що через повне ігнорування боргів ДТЕК Дніпрообленерго не зможе відновити електропостачання об’єктів теплопостачальних компаній-боржників. Криворіжтепломережа почула заклик обленерго, а Криворізька теплоцентраль і далі ігнорує енергопостачальника та не зацікавлена в подаванні тепла містянам.

Факти:
● ДП «Криворізька ТЦ» накопичив борги в 142,3 млн грн, рівень розрахунків у 2016 році становить 21%, за 9 місяців борг збільшився на 35,9 млн грн, у середньому по 3,9 млн грн на місяць;
● КПТМ «Криворіжтепломережа» накопичив борги в 62,8 млн грн, рівень розрахунків у 2016 році становить — 54%, за 9 місяців борг збільшився на 23,6 млн грн, у середньому по 2,6 млн грн на місяць;
● КПТМ «Криворіжтепломережа» 19 жовтня 2016 року надала на адресу енергокомпанії лист із графіком погашення заборгованості на 63 млн грн до кінця 2017 року. Обленерго прийняло гарантійні зобов’язання й відновило подавання електроенергії «Криворіжтепломережі», яка забезпечує теплом понад 60% містян;
● У цей час ДП «Криворізька ТЦ» і далі тримає в заручниках решту 40% жителів м. Кривий Ріг. Питання початку опалювального сезону для цієї частини громадян Кривого Рогу досі не вирішено.

У ситуації, що склалася з розрахунками за електроенергію теплопостачальних компаній, керівництво Криворізької ТЦ не виходило до керівництва ДТЕК Дніпрообленерго з пропозицією щодо погашення заборгованості в повному обсязі. У свою чергу 19 жовтня на адресу ДТЕК Дніпрообленерго міський голова надіслав телефонограму про необхідність відновити електропостачання боржникам, що для енергетиків означає — продовжити збільшення заборгованості за енергоносії. Енергетики не мають наміру порушувати Законодавство України та постачати електроенергію безоплатно.

«Усі розуміють, наскільки для країни важливими є розрахунки за енергоресурси, це першочергове завдання, у якому, зокрема, має бути зацікавлена влада та включатися в розв’язання проблемних питань із недбайливими боржниками в себе на місцях. Енергокомпанія, як і всі обленерго в країні, має зобов’язання перед ДП «Енергоринок», перед своїми клієнтами, для яких має покращувати якість електропостачання та модернізувати мережі, перед своїми працівниками, яким потрібно вчасно виплачувати заробітну плату за щоденну працю. Для цього нам потрібен грошовий ресурс, який ми хочемо законно отримувати за наданий товар, — зазначає директор із продажу ДТЕК Дніпрообленерго Юрій Федько. — Ми завжди розглядаємо будь-які пропозиції та варіанти з погашення боргів і завжди йдемо назустріч боржникам, як показав і приклад із Криворіжтепломережею, вони вже зі світлом, а жителі з теплом. У цьому разі, у боржника Криворізької ТЦ було 6 місяців для розв’язання питання, після припинення йому електропостачання наприкінці опалювального сезону у квітні 2016 року, але питання погашення боргу так і не було розв’язано, і зараз триває ігнорування. Ми змушені не відступати від своїх бізнес-рішень, щоб не привести галузь до колапсу», — підкреслює Юрій Федько.

Відповідальність за негативні наслідки відключень лежить виключно на керівництві підприємств-боржників.
Зазначимо, що позитивний досвід роботи з теплопостачальними компаніями в ДТЕК Дніпрообленерго є. У травні 2016 між ДТЕК Дніпрообленерго і Дніпропетровською міською радою було підписано меморандум про співпрацю. Тільки за чотири місяці рівень розрахунків КП «Дніпропетровські міські теплові мережі» зріс до 94%, КП «Теплоенерго» — до 146%, КП «ТПТЕ «Теплотранс» — до 110%.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє України?