Як енергоефективно зустріти Новий рік

ДТЕК27 Грудня 2017

Судячи з черг в супермаркетах, велика частина населення України вже активно готується до новорічних та різдвяних свят - запасається харчами. Щоб потім не переплачувати під час ажіотажу і не втрачати час в чергах на касі.

Як енергоефективно зустріти Новий рік

Цілком мудрий підхід до економії дорогоцінних хвилин і не менше дорогоцінних грошей.

Для цієї ж категорії передбачливих громадян в пору припадуть і наші наступні поради щодо економії ще одного виду цінного ресурсу: енергії. Тема енергоефективності зараз в тренді. І багато дають собі слово почати берегти енергію «після Нового року», відразу після того, як почнуть займатися спортом або покінчать зi шкідливими звичками.

Фахівці ДТЕК ЕСКО пропонують з енергоефективністю не відкладати, а разом з нею проводжати старий рік. Адже як рік зустрінеш, так його і проведеш. З чого ж почати підготовку, щоб в новорічні свята витратити якомога менше енергії і грошей, але при цьому отримати необхідні приємні враження від відчуття власної ефективності?

Двозонний лічильник електроенергії

Перш за все встановіть двозонний лічильник електроенергії. І тоді ялинка буде грати новорічними вогнями вдвічі дешевше - за нічним тарифом. Також удвічі дешевше обійдеться перегляд новорічних телешоу і концертів.

LED-освітлення

Можна було б сказати, що і освітлення квартири або будинку новорічно-різдвяними ночами вийде в два рази дешевше з новим лічильником. Але це залишиться півзаходом, якщо не використовувати світлодіодні лампочки, які споживають до 9 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання. Тут вже варто подумати і про заміну старих електричних гірлянд, успадкованих від батьків, на світлодіодні, адже вони зможуть порадувати ще і правнуків. Справа в тому, що терміни експлуатації LED-ламп - десятки тисяч годин. До речі, вогні будуть на ялинці мерехтіти яскравіше, якщо використовувати іграшки з блискучими дзеркальними поверхнями.

Розетки з таймерами

Електричні розетки з таймерами допоможуть включати і вимикати новорічну ялинку зі світлодіодною гірляндою в період строго з 23:00 до 07:00, як раз, коли діє нічний тариф на електроенергію. За допомогою таких же розеток можна налаштувати і автоматичне включення телевізора рівно за 10 хвилин до новорічного привітання Президента.

Приготування страв

Очевидно, що закушувати в новорічну ніч гарячою стравою краще з пилу-жару: приготованим в мультиварці або електродуховці також за нічним тарифом, яке о 23:45 можна сміливо подавати на стіл.

Подарунки

Прийдешній рік Жовтого Земляного Собаки зобов'язує до практичності і ощадливості. Відповідно і новорічні подарунки також повинні сприяти дбайливості. Щоб здивувати отримувача подарунка великою кольоровою упаковкою, домашніми "корисностями" для кожного члена сім'ї, і одночасно допомогти зекономити кошти - кращим вибором під ялинку може стати набір енергоефективних товарів Розумний WATT. У набір входять двозонні лічильники електроенергії, квартирні лічильники тепла, послуга установки цих лічильників, LED-лампи, розумні розетки з таймерами, значок енергоменеджера для дітей. Саму коробку можна буде потім подарувати домашньому вихованцю під «будиночок».

Спільне святкування

Щоб зменшити питому витрату електроенергії на одну людину, і при цьому посвяткувати весело і дружно - краще це робити разом з друзями, сусідами, родичами. Чим більше людей збереться в квартирі або будинку - тим менше буде питома витрата одиниці енергії на одну людину.

За допомогою гостей можна заощадити і на опаленні. Нагадаємо, що людина в стані спокою виробляє 60-70 Вт тепла. У разі бурхливих танців і нескінченних тостів присутніх потужність збільшується до 100-120 Вт. Тому, якщо в квартирі встановлені лічильники тепла, то регулятори на батареях цілком можна прикрутити до мінімальних значень. Якщо лічильників тепла і регуляторів немає - то бажано їх встановити, звісно ж якщо в будинку горизонтальна розводка системи опалення.

Провітрювання

Зрозуміло, що дух свята не може перебувати з нами постійно і квартиру іноді потрібно провітрювати. Найбільш економно це робити так званим залповим методом: навстіж відкривати вікно на 5-7 хвилин, щоб забезпечити надходження свіжого повітря, але при цьому не остудити стіни квартири. Також корисно для провітрювання використовувати рекуператори. Вони і приплив свіжого повітря забезпечать, і тепло вашої квартири збережуть.

Загадування бажань

Кажуть, під Новий рік все завжди збувається. Тому для більшої економії грошей на опаленні рекомендуємо загадати для всього багатоквартирного будинку індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з погодозалежної автоматикою. Він допоможе рівномірно опалювати всі квартири в будинку і заощадить 25-30% теплової енергії, позбавить будинок від невиправданих втрат тепла. Щоб бажання напевно збулося, загадувати найкраще разом з сусідами, об'єднавшись в ОСББ. А крім Йоулупуккі, Санта Клауса, Діда Мороза чи Святого Миколая, краще ще покликати і енергоаудиторів. Вони допоможуть розрахувати економію енергії на весь рік Жовтого Собаки, і підкаже, де взяти фінансування.

Автор - Антон Ковалишин,
Менеджер проектів ДТЕК ЕСКО

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?