Енергоефективні «вулики» на Придніпровській ТЕС економлять 90% електроенергії і знижують викиди СО2

ДТЕК20 Листопада 2018

На ДТЕК Придніпровській ТЕС виконаний проект з модернізації стельового електроосвітлення машинного залу над чотирма турбінами. 130 нових LED-світильників у формі вуликів споживають на 90% менше електроенергії, ніж старі лампи розжарювання. За рік «вулики» заощадять 400 тис. кВт∙г або 785 тис. грн. Екологічний ефект – скорочення викидів СО2 на 380 тон на рік.

ДТЕК ЕСКО профінансував і виконала «під ключ» установку енергоефективних світильників, сутінкових датчиків, заміну 2,6 км кабельних мереж і щитових на умовах договору енергосервісу.

«Енергосервіс дозволив станції не витрачати свої кошти і сили на модернізацію освітлення. Нові світильники забезпечують необхідний рівень освітленості – 200 люкс, забезпечують комфорт для персоналу і підвищують промислову безпеку. Нові світильники довговічні і зможуть служити без заміни кілька років – більше 85 тис. годин», говорить директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Сергій Дегтяренко.

«Нові LED-світильники мають форму вуликів тому, що на них встановлені алюмінієві радіатори. У машинному залі ТЕС висока температура повітря 40-45 градусів. Щоб світильники не перегрівалися, а світлодіоди довше зберігали свої властивості і якість світлового потоку – радіатори їх охолоджують», поділився Юрій Мерінцов, начальник електроцеху ДТЕК Придніпровської ТЕС.

«Ми з особливою ретельністю підійшли до проекту, повністю перепроектувати систему освітлення на Придніпровській ТЕС, враховуючи особливості роботи підприємства і підвищені вимоги до промислової безпеки. Ми гарантували станції економію 85% електроенергії, але завдяки комплексному підходу та вдалому технічному рішенню економія досягає 90%. Всі роботи на висоті 25 метрів ми виконали за 3 тижні. Аналогічні проекти до кінця року ми плануємо виконати ще на 3 теплоелектростанціях ДТЕК Енерго», зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

ДТЕК ЕСКО вже реалізував понад 30 проектів з модернізації систем освітлення, насосних агрегатів, кліматичних систем, установці перетворювачів частоти на електростанціях, гірничорудних підприємствах, вугільних фабриках, модернізації систем опалення в садках і школах. Економія по проектам варіюється від 25% до 90%. Сума енергосервісних контрактів ДТЕК ЕСКО вже перевищує 400 млн. грн.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?