ДТЕК заявляє про втрату управління підприємствами, розташованими на тимчасово неконтрольованій території Донецької й Луганської області

ДТЕК15 Березень 2017

Директори підприємств компанії ДТЕК: ПрАТ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу», ТОВ «Моспинське ВПП», ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ВП «Зуївська ТЕС» (ТОВ «ДТЕК Східенерго» й ТОВ «Техмемпоставка»), ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», ТОВ «Техремпоставка», ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит», ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит», ТОВ «Електроналадка», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» й ТОВ «ДТЕК Сервіс», розташовані на тимчасово неконтрольованій території Донецької та Луганської області, отримали повідомлення про необхідність перереєстрації в так званих «ДНР» і «ЛНР» і початок інвентаризації майна.

З цього моменту ДТЕК не контролює роботу цих підприємств. Компанія вважає неприйнятною вимогу про перереєстрацію наших підприємств, жодні форми тиску не змусять ДТЕК змінити юрисдикцію своїх активів.

«Те, що сталося — це результат політичного конфлікту на Донбасі, заручником якого були й залишаються українці, український бізнес і українська економіка. Підприємства, що працюють на неконтрольованій території, — частина єдиної української економічної інфраструктури. Розрив цього виробничого ланцюга унеможливить їхню роботу, у шахт Донбасу немає інших ринків збуту вугілля, робота поза правовим полем України спричинює серйозні юридичні наслідки для всіх покупців продукції, постачальників обладнання та матеріалів для цих підприємств. Це фактично означає зупинку підприємств, яка вплине на українців з обох боків розмежування. Загальним підсумком стане драматичне зниження рівня доходів і зростання безробіття»,заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Упродовж трьох років воєнного конфлікту підприємства ДТЕК працювали виключно в межах українського законодавства. Тільки за останній рік підприємства ДТЕК, що працюють у Донецькій і Луганській областях і зареєстровані в Україні, заплатили в український бюджет понад 2 млрд грн податків. Українські ТЕС працювали безперебійно, балансуючи енергосистему. 36 000 працівників стабільно отримували заробітні плати й були забезпечені соціальною допомогою.

«Ми боролися за збереження цих підприємств в економічній інфраструктурі України три роки, але забезпечити їхню подальшу стабільну роботу ми не можемо. ДТЕК намагатиметься зробити все можливе, щоб не залишити наших працівників у біді, запропонувавши можливість переведення та працевлаштування на інших підприємствах компанії. Я сподіваюся, що міжнародна судова система і верховенство права дадуть змогу ДТЕК відновити управління. Тоді ми зможемо повернутися до повноцінної роботи», — зазначив Максим Тімченко.

За фактом втрати контролю над підприємствами, компанія звернулася до правоохоронних органів України, ДФС, податкових органів і державних фондів. Для захисту інтересів в українському та міжнародному правовому полі ДТЕК залучив юридичні компанії.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?