ДТЕК Запорізька ТЕС планує заощадити до 30% енергоресурсів

ДТЕК23 серпня 2017

Запорізька ТЕС планує стати однією з найбільш енергоефективних ТЕС в Україні. Разом з іншими станціями ДТЕК. Для цього на них впроваджується система енергоменеджменту, яка дасть змогу економити до 30% енергоресурсів. Консультантами в проекті стала енергосервісна компанія ДТЕК ЕСКО, що спеціалізується на енергоефективності.

Зараз енергетики ТЕС розробляють комплексну програму енергозбереження на кілька років вперед. Допоможуть впровадити систему енергоменеджменту на Запорізьку ТЕС консультанти німецької експертної організації TÜV SÜD. Вони підкажуть, які конкретно організаційні та технічні заходи можна провести, щоб домогтися економії. А потім сертифікувати систему енергоменеджменту станції на відповідність міжнародному стандарту ISO 500001.

«Щоб домогтися максимального ефекту, потрібно зробити так, щоб у процес економії енергоресурсів були залучені всі працівники: від директора до рядових робітників. Важливо, щоб усі енергоресурси враховувалися приладами. Це дасть початок відліку, щоби зрозуміти, скільки вдалося заощадити. І важливо, щоб економія енергії підвищувала комфорт умов праці, промислову безпеку та надійність роботи такого складного підприємства, як ТЕС», — коментує представник TÜV SÜD Павло Петрик.

«Кілька наших працівників уже пройшли навчання енергоменеджменту на базі Академії ДТЕК. Зараз ми застосовуємо знання на практиці — проводимо обстеження виробництва. Ми бачимо, що завдяки деяким заходам можна економити до 30% енергоресурсів. Усі ці заходи ми зараз вносимо в нашу довгострокову програму енергоефективності, розраховану на три роки. Допомогти впровадити заходи нам може допомогти ДТЕК ЕСКО», — каже заступник головного інженера з експлуатації обладнання ДТЕК Запорізької ТЕС Олег Шмитько.

«Ми можемо профінансувати та виконати заходи, визначені працівниками станції. Наприклад — модернізувати насосне обладнання, встановити імпортні перетворювачі частоти, замінити освітлення на енергоефективне, модернізувати кліматичні установки. Такі проекти досить складні у виконанні й вимагають фінансових вливань. Аби станція не відволікала на них свої сили й ресурси — виконати їх можемо ми в межах енергосервісного договору. Водночас гарантуємо досягнення економії енергії. А вигоду від економії розділимо зі станцією. По суті, ми купуємо в неї втрати енергії. Енергосервісні проекти ми вже реалізуємо на Бурштинській та Ладижинській ТЕС. А вже виконаний нами проект із модернізації системи освітлення дає змогу ДТЕК Добропільській ЦЗФ економити більш ніж 90% електроенергії, якщо порівнювати зі старими лампами. Ще один наш проект зі встановлення 12 перетворювачів частоти дає змогу Центральному ГЗК Метінвест економити понад 59% електроенергії на роботі насосів», — коментує Андрій Іванько, Керівник департаменту з управління проектами ДТЕК ЕСКО.

Реалізована на Запорізькій електростанції робота дасть змогу узагальнити дані й застосувати їх до двох інших станцій Дніпроенерго — Криворізької та Придніпровської ТЕС. Розроблені консультантами рекомендації заплановано втілити в життя вже наступного року. У такий спосіб на підприємстві буде формуватися культура енергоефективності, а сам проект органічно доповнить проект постійних покращень Новатор, який уже допоміг станції з початку 2017 року заощадити приблизно 65 млн грн.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?