ДТЕК Мережі перетворює обленерго на сучасні компанії з розподілу та постачання електроенергії

ДТЕК23 Травень 2018

ДТЕК Мережі продовжує системні зміни бізнесу в межах енергореформи, що проводиться в Україні для переходу ринку електроенергії до європейської моделі. У квітні 2018 року загальні збори акціонерів ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» й ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» ухвалили рішення про зміну назв на АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» й АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» відповідно. 21 травня 2018 року нові назви компаній було зареєстровано. Перейменування — перший етап підготовки до поділу (анбандлінгу) обленерго на оператора системи розподілу й експлуатації мереж, а також постачальника електроенергії споживачам.

ДТЕК Дніпровські електромережі та ДТЕК Донецькі електромережі надалі виконуватимуть функцію розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Відповідно до вимог Закону «Про ринок електричної енергії» для продажу електроенергії споживачам створено нові компанії. Перехід до нової моделі дистрибуційного бізнесу заплановано здійснити до кінця 2018 року.

«Ми зробили перший крок у процесі трансформації обленерго в сучасні компанії з розподілу та постачання електроенергії зі стандартами роботи та якістю європейського зразка. ДТЕК Мережі надалі сфокусуються на модернізації електромережевого обладнання, щоби підвищити надійність енергопостачання, також будуть працювати над покращенням якості послуг і спрощенням процедури підключення до мереж. Плануємо активно впроваджувати нові сервіси та диджитал-технології для того, щоби надати нашим клієнтам найсучасніші, найзручніші та найвигідніші рішення», — прокоментував генеральний директор ДТЕК Мережі Іван Гелюх.

Нагадаємо, новий Закон «Про ринок електричної енергії» передбачає, що до кінця 2018 року всі українські обленерго повинні будуть виділити функції генерації та постачання електроенергії і залишити за собою виключно функцію розподілу електричної енергії. Це загальносвітова практика та вимога Третього Енергетичного пакету ЄС, який забезпечує конкурентні умови роботи на ринку.

У межах виконання норм Закону, у лютому 2018 року ДТЕК першою в Україні розпочала процес відділення (анбандлінгу) бізнесу з розподілу та постачання електроенергії від бізнесу генерації теплової та електричної енергії у м. Київ, виділивши з ПАТ «Київенерго» компанію ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі». До кінця 2018 року компанії під керівництвом ДТЕК Мережі (ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» й АТ «ДТЕК Донецькі електромережі») припинять діяльність із постачання е/е й будуть здійснювати тільки розподіл, постачання е/е споживачам здійснюватимуть нові компанії-постачальники.

Довідкова інформація:

ДТЕК Мережі — керівна компанія, створена в лютому 2018 року для розвитку бізнесів із розподілу та постачання електроенергії. ДТЕК Мережі координує роботу операційних компаній ДТЕК: АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі», ПрАТ «ДТЕК Київські електричні мережі», АТ «ДТЕК Донецькі мережі», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі», ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля». Генеральний директор ТОВ «ДТЕК Мережі» — Іван Гелюх.

Територія ліцензійної діяльності операційних дистрибуційних компаній ДТЕК — м. Київ, Дніпропетровська та Донецька області, на підприємствах працюють понад 11,5 тисяч осіб. 2017 року через розподільчі мережі компаній було передано 43,2 млрд кВт/год, що становить 36% спожитої в Україні електроенергії. Клієнти компанії — понад 3,5 мільйони домогосподарств і більш ніж 90 тис. підприємств.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?