ДТЕК розвиває трейдинг електроенергії на внутрішньому ринку

ДТЕК Трейдинг отримав ліцензію на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом, що дає змогу на конкурентних умовах продавати електроенергію клієнтам у всіх регіонах України. У такий спосіб, група ДТЕК розпочала підготовку до роботи в умовах відкритого ринку електроенергії, повноцінне впровадження якого очікується у 2019 році.

ДТЕК розвиває трейдинг електроенергії на внутрішньому ринку

ДТЕК Трейдинг уже веде переговори з низкою великих клієнтів на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом. Компанія має можливість запропонувати потенційним партнерам вигідніші економічні умови, як порівняти з обленерго (постачальниками за регульованим тарифом), а також гнучкі умови оплати та експертизу рішення операційних питань у сфері постачання електроенергії на підприємства.

«За нашими оцінками, приблизно 10% промислових споживачів в Україні вже зараз зацікавлені в купівлі електроенергії в незалежних постачальників. Під час переходу на прямі постачання вони зможуть знизити ціну купованої електроенергії в середньому на 7%. Це суттєва економія для великих споживачів», — зазначив директор із комерційної діяльності
ДТЕК Енерго Віталій Бутенко.

Вихід ДТЕК на внутрішній ринок трейдингу електроенергією — це один з етапів підготовки до роботи в умовах відкритого ринку, модель якого заплановано впровадити в межах реформування електроенергетики України.

«На новому енергоринку кінцевий споживач матиме можливість самостійно вибирати постачальників електроенергії. Конкуренція серед постачальників буде охоплювати не тільки ціну, але й пакет сервісів, надійність постачальника та гарантованість постачання, яку може забезпечити власна генерація ДТЕК», — резюмував Бутенко.

Згідно з чинною моделлю ринку, в Україні функціонує два типи постачальників електроенергії: обленерго, або так званий постачальник за регульованим тарифом (ПРТ), і незалежний постачальник, або постачальник за нерегульованим тарифом (ПНТ). ПРТ постачає електроенергію споживачеві за фіксованим тарифом, який встановлюється регулятором. ПНТ і собі має можливість самостійно встановлювати ціну реалізації електроенергії, оскільки купує її безпосередньо в ДП «Енергоринок». Сьогодні в Україні діє приблизно 80 компаній ПНТ. Після проведення реформи ринку електроенергії будуть створені умови для вільного доступу будь-якого постачальника до розподільчих мереж, а також почне функціонувати відкритий гуртовий ринок електроенергії.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?